Kitört a pánik? Így húzta keresztbe a kormány rengeteg család lehetőségét a saját otthon megszerzésére

A CSOK átírása sok mindent megváltoztatott.

Nagyon komolyan megreccsent a lakáspiac tavaly, de a CSOK év végén felpörgette a vásárlásokat. Aki még tehette, élt a lehetőséggel.

2023. januártól szeptemberig a lakáspiac gyengélkedésével párhuzamosan 48 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek az előző év azonos időszakához képest.

Az utolsó negyedévben létrejött 5,5 ezer lakásvásárlást támogató szerződés viszont éves összevetésben 12 százalékos többletet produkált.

Az idei év fordulatot hozott

A 2024-es év fordulatot hozott: Budapesten az eladó házak iránti kereslet 24, míg a lakások esetében 17 százalékkal nőtt. A megyei jogú és kisebb vidéki városokban viszont a társasházi lakások iránti érdeklődések nőttek nagyobb ütemben.

A társasházi lakások a kisebb alapterületük miatt olcsóbbak, ami elég jól szemlélteti a lakáspiac jelenlegi állapotát.

„A CSOK kivezetése miatti kapuzárási pánik 2024 év eleji lendületéhez is hozzájárult. A továbbköltöző tavaly év végi lakáseladók által generált kereslet ugyanis az idei év forgalmában jelenik meg”

– kommentálta az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a novekedes.hu-nak.

Idén jelentősen csökkentek a hitelkamatok is, ami a CSOK Plusz indulásával együtt egyre jobb helyzetbe hozta a lakásvásárlókat.

„Mivel az elmúlt másfél évben 60-80 ezer vevő halaszthatta el az ingatlanvásárlását, ezért a javuló körülményeknek köszönhetően egyre többen térnek vissza a lakáspiacra. Ezek a tényezők mind-mind hozzájárultak a 2024-es repülőrajthoz, amit éves összevetésben

15-20 százalékos keresletnövekedés jellemez”

– mondta el Balogh.

Valódi Hírek