Sokkoló számokat hoztak Matolcsyék: Szinte lehetetlenné vált az otthonteremtés Magyarországon

12 évi nettó fizetést kell(ene) félretenni egy budapesti lakásért.

Egyre nehezebbé válik az otthonteremtés Magyarországon. Az elmúlt másfél-két évben ugyanis a bérek nem emelkedtek olyan mértékben, mint a lakásárak és a hitelkamatok – hívta fel a figyelmet a Népszava.

A Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb Lakáspiaci jelentésében megállapította: a nagyvárosok többségében így a koronavírus-járvány kitörését követő időszak átmeneti a javulása után 2021-ben és 2022-ben

romlott a lakásvásárlás elérhetősége.

Mint írták, Debrecenben tavaly például már 13,5 évnyi teljes nettó átlagjövedelemre volt szükség egy 75 négyzetméteres, tipikus árazású lakás megvásárlásához, holott egy évvel korábban elég lett volna 12,6 évnyi jövedelem is.

Ez pedig azt is jelenti, hogy az akkumulátorgyárakkal teleépíteni szándékozott városban volt tavaly a legnehezebb megfizetni a helyi jövedelmekből az ottani, 651 ezer forintos medián négyzetméterárat. Megjegyezték, 2010-2015 között még 8-9 évnyi nettó jövedelem is elég volt egy ingatlan vásárlásához.

A fővárosban tavaly 11,9 évnyi nettó átlagjövedelem kellett egy lakás megvételéhez, ami 2004 óta a legmagasabb érték – kivétel 2019-es évet, amikor 12,28 évnyi jövedelemre volt szükség.

Szegeden 10,89, Székesfehérváron 10,2, Pécsett 10,08, Győrben 9,59, Miskolcon 7,26 évnyi nettó jövedelem volt szükséges tavaly egy átlagos lakás megvásárlásához – sorolták.

A jegybank a fenti számításokhoz az adott megyére vonatkozó átlagjövedelmeket vette alapul. Rámutattak, hogy a helyzet még rosszabb, ha valaki vidékről szeretne Budapestre felköltözni, ugyanis a fővárosban magasabb az átlagkereset, mint az ország többi részén.

Így az országos nettó átlagbérrel számolva az idei első negyedévben 16,2 évnyi gyűjtögetésre lett volna szükség egy 75 négyzetméteres fővárosi lakás megvásárlásához, ami nem jelent változást az előző évhez képest – írták.

Így Budapest a hetedik legkevésbé megfizethető főváros egész Európában.

A jelentés alapján megállapítható: Budapesten már csak az otthonteremtési- és családtámogatásokat igénybe venni képes háromgyermekes háztartások tudnak túlzott kockázatot jelentő anyagi terhek nélkül megvásárolni egy új lakást. Az átlagos jövedelmű, gyermek nélküli háztartások számára pedig már csak rendkívüli anyagi ráfordítás mellett lehetséges a hitelből történő lakásvásárlás is.

Valódi Hírek