Messze még a vége: Nincs bérmegállapodás, folytatódik a többnapos sztrájk egy vidéki nagyvárosban

A buszos sztrájk célja 20 százalékos alapbéremelés.

Kedden is folytatódik a hétfőn kezdődött és négynaposra tervezett buszos sztrájk a pécsi helyi közösségi közlekedésben – közölte a munkabeszüntetést meghirdető Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke az MTI érdeklődésére.

Dobi István, a Tüke Busz Zrt. mellett működő és a sofőrök többségét tömörítő érdekképviselet elnöke azt mondta, a bértárgyalások megrekedtek. A vállalat vezetése nem is ült tárgyalóasztalhoz a szakszervezettel hétfőn, így folytatódik a munkabeszüntetés.

Közölte, egyelőre nincsenek összesítéseik arról, hogy a szakszervezethez tartozók közül mennyien nem vették fel hétfőn a munkát, de

a sztrájk támogatottsága továbbra is jelentős.

Mi a SZAKSZ célja?

A szakszervezet a munkabeszüntetéssel továbbra is

20 százalékos alapbéremelést kíván

elérni a társaság által biztosított 18,5 helyett. Amennyiben március 7-ig nem lesz megegyezés, illetve „nem fullad ki” a munkabeszüntetés, a SZAKSZ a bérkövetelését 25 százalékra módosítja – jelentette ki az elnök.

A helyi közösségi közlekedést ellátó Tüke Busz Zrt. pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a sztrájkmenetrend értelmében hétfőn 1738 járat indul el, vagyis 146-tal kevesebb a normál menetrendnél. Kedden, szerdán és csütörtökön pedig napi 1363 járat, a normál menetrendnél 521-gyel kevesebb.

A társaság továbbra is fontos feladatként kezeli a város ipari parkjaiban működő, illetve a kiemelt foglalkoztatók dolgozóinak a műszakváltásokhoz igazodó szállítását. Arra törekednek, hogy a pécsiek minden lehetséges felületen pontos tájékoztatást kapjanak az elégséges menetrendi szolgáltatásról.

Minden megállóban figyelemfelhívó tájékoztatást helyeztek ki, a társaság honlapján, a tukebusz.hu-n is részletes sztrájkmenetrendet tettek közzé – közölte a busztársaság.

A mostani munkabeszüntetés már a harmadik idén, a SZAKSZ január és február végén is két-két napos sztrájkot tartott. Előbbit követően a társaság vezérigazgatója saját hatáskörben döntött úgy, hogy 18,5 százalékos azonnali és 2024 januárig visszamenőlegesen alapórabér-emelést hajt végre.

Kapcsolódó: Nagyon durva üzenetet küldött az állami cég a tiltakozóknak

A sztrájkmenetrendet a Tüke Busz Zrt. honlapján, a www.tukebusz.hu oldalon lehet figyelemmel követni. Továbbá a Google térképalkalmazás útvonaltervezőjét is frissítették a sztrájkmenetrenddel és figyelemfelhívással – tudatta a buszvállalat.

Az éves átlagban 387 alkalmazottat, ezen belül 238 autóbusz-vezetőt foglalkoztató Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, amely 160 – zömében gázolaj, kisebb részt elektromos hajtású – járművel látja el a közösségi közlekedési feladatokat Pécsett.

KAPCSOLÓDÓ:

Forrnak az indulatok Kecskeméten: Sztrájkot hirdettek a Mercedes-gyár dolgozói

Valódi Hírek