A vártnál is nagyobb lesz a Volán-sztrájk: Mutatjuk, hol maradnak ki a járatok

Vasárnap és hétfőn lesz a tiltakozás.

A január 28-29-re, azaz vasárnapra és hétfőre meghirdetett sztrájkot a Volánbusz-sofőrök 70 százaléka támogatja – csütörtökön még 60 százalékos volt a támogatottság.

Dobi István a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke a nepszava.hu-nak kifejtette, hogy

az országos munkabeszüntetés erősebben érintheti Budapestet mint a vidéki településeket,

mert a a távolsági járatok felét kell csak elindítani az elégséges szolgáltatás biztosításához, míg a csak vidéket érintő helyi, helyközi járatoknál 66 százalékos járatsűrűséget kell biztosítani. A Népliget állomás Budapesten például távolsági járatokat indít és fogad – mondta.

December végén megírtuk, hogy egyes városokban eltérő mértékben, de a Volánbusz dolgozóinak 20-40 százaléka már visszajelezte, hogy támogatja a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) bérharcát, és kész sztrájkolni, ha a munkáltató kedvezőtlen béremelési ajánlatot tesz.

Beszámoltunk arról, hogy a tavalyi sztrájk után idén is komoly munkabeszüntetést helyeztek kilátásba a Volánbusz-sofőrök, ha nem kapják meg az általuk kért 25 százalékos béremelést. Lázár János asztalhoz ült az érintettekkel. A miniszter bérajánlata azonban meglehetősen érdekesre sikeredett:

három év alatt ígér 25 százalékos emelést, szemben a dolgozók 2024-es 25 százalékos igényével.

A bértárgyalások még folynak, a SZAKSZ viszont megtartja a január 28-29-re meghirdetett sztrájkot.

Vasárnap és hétfőn országszerte összesen mintegy 4 006 helyi és 22 608 helyközi járta esik majd ki a munkabeszüntetés miatt.

A tetemes listát a nem közlekedő járatokról >>ITT<< találod.

Valódi Hírek