Baj van: Kritikus pályára állt a forint Matolcsy György és Nagy Márton kakaskodása után

Durván beszakadt az árfolyam.

Mint megírtuk, Matolcsy György jegybankelnök a héten ismét súlyos kritikákat fogalmazott meg Nagy Mártonról és a kormányzat elhibázott gazdaságpolitikájáról. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének kijelentéseit Nagy Márton sem hagyta szó nélkül, de maga Orbán Viktor is megszólalt az ügyben.

Figyelmeztetett a volt jegybankelnök

Bod Péter Ákos, az MNB korábbi elnöke arra figyelmeztetett, hogy az átgondolatlan kormányzati nyilatkozatok miatt rendkívüli zuhanásnak indulhat a forint árfolyama, amelyet leginkább a magyarok fognak megérezni saját pénztárcájukon. Matolcsy György pedig arról beszélt, hogy Nagy Márton a jegybanktörvény módosításával az MNB függetlenségét támadja.

Matolcsy azt mondta, Nagy Mártont 2021 közepén ki kellett kivágniuk a jegybankból, mert „jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa”. A nemzetgazdasági miniszter erre reagálva azt közölte, hogy „hála Istennek már nem Matolcsy György a főnöke”.

„Ezek a viták rontják a forintba vetett bizalmat”

– mondta az üggyel kapcsolatban Bod Péter Ákos az RTL Híradónak.

Egyre közelebb a 400 forintos lélektani határ

A szakember arra figyelmeztetett, hogy Matolcsy György és Nagy Márton furcsa nyilatkozatai tovább gyengítik az egyébként is ingatag lábakon álló forintot, ezt pedig a magyarok a saját zsebükön fogják majd érezni.

Megjegyezte: a szakmai ellentét valahol természetes, mivel az MNB elnöke az infláció féken tartásáért, míg a gazdasági miniszter az inflációt hajtó növekedésért felelős. A szakember úgy véli,

egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy 400 forintot kelljen adni egy euróért,

ami az importárakon és mindennapi életben is érezhető.

Héthavi mélypontra ütötték a forintot

Bod Péter Ákos szerint annak is van alapja, hogy Nagy Mártont szorosabban ellenőrizné a jegybank gazdálkodását, hiszen az MNB rengeteg pénzt vitt ki az alapítványokba. Az üggyel kapcsolatban Orbán annyit közölt, „a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen”.

A Portfolio beszámolójában azt írta, csütörtökön ismét nyomás alá került a forint, miután Matolcsy György keményen bírálta a kormányt. Hozzátették, ezt követően ugyan gyengült a nyomás a magyar fizetőeszközön, de péntek estére

ismét visszatért az árfolyam a tavaly nyáron látott szintekhez.

Hangsúlyozták, a forint öthavi mélypontra került az euróval szemben, majd tovább gyengült a magyar fizetőeszköz, így az árfolyam jelenleg is ott tartózkodik, ahol 2023 augusztusában járt, amely héthavi mélypontnak felel meg (!).

Jelenleg 394 forint felett jár az árfolyam:

Forrás: pénzcentrum.hu

Valódi Hírek