Mi lesz ebből? Halaszthatatlan találkozóra készül Orbán Viktor, de van itt pár bökkenő

Orbán Viktor a jelek szerint nem örvend nagy népszerűségnek Prágában.

Visegrádi kormányfői csúcstalálkozó lesz február 27-én, kedden Prágában. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök találkozójának fő témáit az energiabiztonság, az Európai Unió stratégiai célkitűzései, valamint az illegális migráció megelőzése fogják alkotni – közölte egy hete a cseh kormányfői hivatal.

A visegrádi kormányfői csúcstalálkozók fontosak az európai konszenzus keresése érdekében – mutatott rá Petr Fiala.

Megjegyezte, hogy a Robert Ficoval és Orbán Viktorral folytatandó tárgyalások számára nem jelentenek „nagy örömet” – idézte a CTK hírügynökség a cseh miniszterelnök szavait.

A szlovák kormányfő az elmúlt napokban több nyilatkozatában is kérdésessé tette az Ukrajnának nyújtandó segítség szükségességét. Megismételte korábbi elutasító álláspontját az Ukrajnának küldendő fegyverek ügyében, és „sikertelennek” minősítette a nyugati országok Ukrajna-stratégiáját – emlékeztetett a cseh hírügynökség.

Petr Fiala hétfőn kijelentette: véleménye szöges ellentétben áll Robert Fico véleményével.

„Nem fűztem kommentárt ahhoz, amikor Robert Fico virágot helyezett el Gustáv Husák (utolsó csehszlovák kommunista államfő) sírján.

Most azonban szükséges a kommentár. Mindnyájan békét akarunk, ahhoz azonban csak egyetlen út vezet, mégpedig az, hogy meggátoljuk az agresszort céljai elérésében. Nem hátrálunk meg az agresszív háború, a rossz elől, hanem segítséget nyújtunk azoknak, akik az igazságtalan támadás ellen védekeznek”

– szögezte le a cseh miniszterelnök.

Nem felhőtlen az öröme Orbán Viktor és Fico miatt

Mint mondta:

„Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet.

A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok.

Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie”.

Hangsúlyozta, hogy az EU számára kulcsfontosságú ügyek kapcsán egységet kell teremteniük, ám ez bonyolult folyamat. Meglátása szerint ezért van szükség a V4-es találkozóra.

„A legegyszerűbb az lenne, ha nem beszélnénk egymással, de akkor megtörténhetne, hogy az összes uniós támogatást blokkolnák. Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes út”

– vélekedett a cseh kormányfő.

A prágai kormányhivatal szerint az ukrajnai helyzet lesz az egyik központi témája a keddi prágai V4-es kormányfői csúcstalálkozónak. Ezt megelőzően Petr Fiala külön találkozik Donald Tusk lengyel kormányfővel.

Fiala nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem tudja elfogadni azt az értelmezést, miszerint a vitákat az ukránok vagy a nyugati államok gerjesztik. Mint mondta,

világos, hogy az agresszív orosz politika a bűnös.

Kedden is üléseznek a magyar parlamentben

Hétfőn kezdődött a parlament tavaszi ülésszaka. Az Országgyűlés 196 igennel elfogadta Novák Katalin köztársasági elnöki pozícióról lemondó nyilatkozatát. Ellenszavazat nem volt.

Emellett a parlamentben 134 igen, 5 nem mellett, 0 tartózkodással köztársasági elnökké választották Sulyok Tamást.

Végül Svédország NATO-csatlakozása is terítékre került. Az Orbán-kormány régóta halogatta a döntő lépést.

Hétfőn a képviselők 188 igen, 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadták Svédország NATO-tagságának ratifikációját, így utolsó tagállamként Magyarország is jóváhagyta a szövetség bővítését.

Kedden 9 órakor kezdődik a parlamenti ülés napirend előtti felszólalásokkal.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek