Most érkezett: Köztársasági elnökké választották Sulyok Tamást

Megmozdult a fideszes kétharmad.

Beszámoltunk róla, hogy már hétfőn köztársasági elnökké választhatja az Országgyűlés Sulyok Tamást. A Kúria elnökét a kormánypártok, azaz a Fidesz és a KDNP jelölték államfővé.

A döntés előzményeként pénteken késő délután, 17 óra körül döntött a parlament 196 jelenlévő képviselője, hogy elfogadja Novák Katalin lemondását. Az új államfő hivatalba lépéséig – amely várhatóan március 5-én fog megtörténni – ideiglenesen Kövér László látja el a megüresedett pozícióval járó feladatokat.

A tisztségre a kormánypártok mellett hivatalosan csak a Mi Hazánk jelölt köztársasági elnököt, név szerint Csath Magdolna közgazdászt. Négy demokratikus ellenzéki párt; a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közösen állt ki a közvetlen köztársaságielnök-választásért, ennek hiányában nem terjesztettek fel jelöltet.

Mivel a 199 képviselő legalább egyötödének aláírása kell az államfőjelöltté váláshoz, egyedül Sulyok Tamás neve szerepel a szavazólapokon. Csath Magdolna jelöltségét érvénytelenítették.

A parlament szabályai szerint titkos szavazáson választják meg a köztársasági elnököt, így a voksolás idejére technikai szünetet rendelt el az Országgyűlés ülésvezető alelnöke, Latorcai János.

A képviselők végül 134 igen, 5 nem mellett, 0 tartózkodással köztársasági elnökké választották Sulyok Tamást. 147-en vettek részt, 146-an adtak le szavazatot. 139 érvényes szavazat született, 7-en érvénytelen voksot adtak le.

A köztársaságielnök-választás eredményének ismertetésén az elméletileg ellenzéki pártok közül csak a Mi Hazánk és az LMP vett részt.

Valódi Hírek