Mi lesz ebből? Rogán Antalék olyat tesznek hétfőn, amire egész Magyarország ráfázhat

Megváltoztatják a nemzetbiztonsági főtanácsadó jogkörét.

Eddig a propagandaminiszter Rogán Antal alatt volt államtitkári feladatkör a nemzetbiztonsági főtanácsadás, most felemelik a pozíciót. Azt viszont még nem tudni, hogy az eddigi főtanácsadó, Kovács József is magasabb pozícióba kerül-e.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az előterjesztője annak a törvényjavaslatnak, amelyben előkerül a „miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója” megnevezés.

Rogán törvényjavaslatában az az újdonság, hogy míg eddig a nemzetbiztonsági főtanácsadó az ő államtitkára volt, a posztot most felemelik a politikai felső vezetők,

vagyis a miniszterelnök, a miniszterek, valamint a miniszterelnök politikai igazgatójának szintjére.

Rogán Antal vörös bársonyszékben, kék zakóban, fehér ingben és szürke nyakkendőben ül a parlamentben, és furcsa fejet vág.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője

A főtanácsadó feladatait így összegzik: „a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység, rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok, valamint honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, illetve véleményével segíti a miniszterelnök, illetve a Kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését”.

Nem derül ki, miért van új, kibővített jogkörökre szükség

A törvényjavaslat szövege meglehetősen homályos, gyakorlatilag a szokásos propagandaszöveget tartalmazza.

„A veszélyek korát éljük. (…) Az állandósult konfliktusok rávilágítanak arra, hogy Magyarországnak minden lehetséges eszközt, megoldást igénybe kell vennie, amely hozzájárul az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzéséhez. Ezért a nemzetbiztonsági szempontok szorosabb koordinációját lehetővé tevő megközelítésre van szükség.

A törvényjavaslat alapján, nemzetközi példák alapulvételével, a feladat összetettségéhez igazodó felhatalmazással rendelkező tisztség jön létre, amely az országot érő kihívások átfogó kezeléséhez szükséges feladatok koordinációját látja el.”

Az elmúlt hetek eseményei is közrejátszhattak

Miután kirobbant a kegyelmi botrány, Varga Judit volt férje, Magyar Péter is kitálalt a kormányzat zűrös ügyeiről. A Fidesz-rendszer működését behatóan ismerő források alapján vettük sorra az ügy lehetséges okait és következményeit.

A NER-t belülről jól ismerők arról számoltak be, hogy minisztériumi felsővezetővel, a kormányülések rendszeres résztvevőjével, a diplomácia, valamint a kormányzati uniós politika korábbi alakítójával is egyeztettek az ügyben.

Jelezték, nem újdonság az, hogy Orbán Viktor után Rogán Antal következik a kormányzati hierarchiában, viszont csak Magyar Péter nyilatkozataiból lehetett konkrét eseteket megismerni arra vonatkozóan, hogy Rogán

direkt politikai célokra használhatja az általa vezetett nemzetbiztonsági szolgálatokat,

és – jegyezték meg – még az ország szűkebb gazdasági, politikai elitjéhez tartozó, hatalomhoz közeli szereplők magánéletébe is beleszól.

(hvg.hu / Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikkeink:

Magyar Péter szerda este robbantott: Nagyon súlyos dolog derült ki Orbánról és Rogánról

Magyar Péter után borítottak a magas rangú kormányzati szereplők: Minden kiderült Rogán Antal mocskos ügyeiről

Borul a bili: Orbán Viktor egykori bizalmasa lerántotta a leplet Rogán Antalék sötét ügyeiről

Valódi Hírek