Kemény hetünk lesz: Nyolc napig Kövér László gyakorolja a köztársasági elnöki jogköröket

Nem biztos, hogy ez lesz a legvidámabb hete.

Megírtuk, hogy hétfő délután az Országgyűlés hivatalosan is elfogadta Novák Katalin lemondását, így ettől a perctől kezdve megszűnt a köztársasági elnöki megbízatása. Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az Országgyűlés elnöke, Kövér László veszi át a köztársasági elnöki feladatokat és jogköröket.

Mint ismert, Novák 2022 óta töltötte be a köztársasági elnöki posztot. A diplomahamisító Schmitt Pál óta ő már a második fideszes államfő, aki nem tudta kitölteni a ciklusát, mert belebukott egy botrányba.

Az államfői jogköröket gyakorló Kövér valószínűleg tövig rághatja a bajszát, ugyanis neki kell majd aláírnia a svédek NATO-csatlakozását jóváhagyó nyilatkozatot. A ratifikációs dokumentum ugyanis

csak akkor lép érvénybe, ha azt a köztársasági elnök aláírja, és kihirdetik a Magyar Közlönyben.

Az elmúlt másfél évben azonban épp Kövér volt az egyik leghangosabb ellenzője Svédország NATO-csatlakozásának.

„A svédek – szeretném megjegyezni, hogy a finnek is – olyan messzire mentek Magyarország pocskondiázásában, a demokratikusan megválasztott kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté vagy mellékes körülménnyé tenni”

– mondta el január végén egy interjúban.

Ideiglenes államfőként Kövér legfeljebb lassítani tudja a folyamatot: az aláírással megvárhatja az új köztársasági elnök március 5-i hivatalba lépését. Ha pedig úgy dönt, hogy nem ért egyet a nyilatkozattal, visszaküldheti megfontolásra a parlamentnek.

Ebben az esetben az Országgyűlésnek ismét meg kell tárgyalnia és szavaznia a javaslatot.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek