Elszabadulhat a pokol Sóskúton az Orbán-kormány arcátlan döntése miatt (+videó)

A főispán fogja felügyelni a sóskúti folyamatokat.

Orbán Viktorék kormánya „társadalmi egyeztetésre” bocsátotta a sóskúti gyár terveit. Úgy érveltek, hogy a beruházás, – amely ellen elsöprő tiltakozás bontakozott ki – „hozzájárul a Sóskúton élők jólétéhez”.

A lakosok hiába tiltakoztak, minden úgy történt, ahogy azt a sóskúti polgármester korábban megjósolta: a kormány „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű” üggyé nyilvánítaná a szlovén Andrada csoport akkumulátorgyárát. Kedden meg is jelent az erről szóló jogszabálytervezet a kormány honlapján.

A sóskúti beruházást a Pest Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán (!) felügyeli majd. A Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy érvelt, hogy:

  • a beruházás „jelentős munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatással bír”.
  • Az itt létrejövő szolgáltatások, feldolgozási folyamatok „nagyban hozzájárulnak Magyarország gazdasági versenyképességéhez”, tekintettel arra, hogy a beruházás célja a körkörös gazdaságba való integráció.
  • A beruházás megvalósításával 100 új munkahely jön létre.

Mivel köztudott, „mennyire érdekli” az Orbán-kormányt az emberek véleménye, az észrevételeket a [email protected] elektronikus levélcímre várja a kormány nyolc napon belül. A rendeletet majd maga Orbán Viktor kormányfő írja alá, és a kihirdetését követő napon már hatályba is lép.

Sóskút polgármestere viccelődik

Mint ismert, Sóskúton a szlovén Andrada csoport tervezi felhúzni 13 milliárd forintos beruházás keretében az akkumulátorgyárát. A gyár ellen elsöprő tiltakozásban kezdtek a helyiek és a környékbeli településeken élők is, de König Ferenc polgármester már korábban jelezte az RTL Híradónak, hiába bármi, a kormány már döntött, és lesz akkumulátorbontó Sóskúton, hiába ellenzik a lakosok a beruházást.

A 24.hu beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába bármi, a kormány bármikor átírhatja a szabályokat, mondván, ezen a helyrajzi számon „ez egy kiemelt beruházási terület”, és ettől fogva

senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen.

König Ferenc polgármester azt közölte, „a tiltakozók eltévesztették a házszámot”, és a Bem térre vagy a Budai Várba kellene inkább vonulniuk. Azon felvetésre, hogy véleménye szerint hol döntöttek a sóskúti akkumulátorgyárról, König „viccesen” úgy válaszolt:

„fönt, a jó Isten alatt közvetlenül.”

König Ferenc korábban nem humorizált, inkább elmenekült

Mint megírtuk, a polgármester már nem volt ilyen vicces kedvében, amikor óriási tömeg gyűlt össze a közelmúltban a sóskúti iskola előtt, azzal a szándékkal, hogy meghallgassák, mi az álláspontja a településen épülő újabb akkumulátorgyárral kapcsolatban. König Ferencet a sajtó képviselői hiába kérdezték, ő válasz nélkül ment be az iskolába, ahova egyébként csak az igazoltan helyi lakosoknak engedélyezték a bejutást. König polgármester rendőri védelmet követelve megrémülten menekült el a helyszínről.

Kapcsolódó: Kitört a botrány Sóskúton: Rendőrökkel menekült a dühös tömeg elől a polgármester (+videó)

„Polgármester úr, ne meneküljön!”

– üvöltötte a dühös tömeg a gyáván megfutamodó König Ferenc lemondását követelve, akit hazaárulónak is neveztek. A polgármester akkor azt is közölte, hogy nem tudja már „biztosítani a rendet”.

„Szeretnék távozni, szeretnék távozni, jó? Biztosítsa nekem!”

– könyörgött a rendőröknek a megrémült polgármester.

A sóskúton élők féltik az életüket

Mint megírtuk, a közelmúltban tartottak egy alternatív közmeghallgatást Sóskúton, miután bejelentették, hogy a településre „költöztetik” az Alsózsolcáról kiebrudált szlovén Andrada-csoport akkumulátorgyárát. A közmeghallgatáson akkora tömeg jelent meg, hogy a több száz fő befogadására alkalmas terembe már be sem fértek a tiltakozók. A polgármester és a cég képviselői nem jelentek meg ezen a fórumon.

A civilek jelezték, nem szeretnének több veszélyes kínai üzemet a településen.

„Ne tegyék tönkre a lakhatási körülményeinek, az életterünket, a vizünket, a levegőnket!”

– mondta egy felháborodott helyi lakos.

Kapcsolódó: Súlyos botrány érik: Kongatják a vészharangot Orbánék veszélyes akkumulátorgyárai ellen (+videó)

A civilek arról is beszámoltak, hogy csak a televízióból tudták meg „véletlenül”, hogy gyár fog épülni Sóskúton. Azt mondták, semmit nem tudnak a beruházás részleteiről, őket senki nem tájékoztatta semmiről, ezért pedig jelezték, hogy dönteni sem tudnának az ügyben, mert semmilyen információt nem osztottak meg velük a tervezett üzemről.

Kapcsolódó:

Rendkívüli: Újabb veszélyes titkok szivárogtak ki Orbánék sóskúti akkumulátorgyáráról

Valódi Hírek