Súlyos botrány érik: Kongatják a vészharangot Orbánék veszélyes akkumulátorgyárai ellen (+videó)

Egyre aggasztóbb Orbánék terve.

Eddig szlovén magánszemélyről lehetett tudni, ám az Andrada cég befektetői között megtalálható a legnagyobb szlovén akkumulátorgyár is. Úgy tűnik, egész hálózat kiépítését tervezik feldolgozóüzemekből, hogy a kínai és koreai gyártók akkumulátorhulladékát helyben hasznosítsák. A Sóskúton és környékén élők pedig nem ok nélkül aggódnak, hiszen a szakértő is megerősítette:

a feldolgozás ugyanúgy jelentősen terheli a környezetet, mint a gyártás.

A 24.hu beszámolójában emlékeztetett, hogy Alsózsolcán 10 milliárd forintból tervezett volna felhúzni a szlovén Andrada Group egy akkumulátorfeldolgozót, ám a projekt megbukott a lakossági tiltakozások miatt, a beruházás Sóskútra telepített változata pedig már 13 milliárd forintos befektetéssel számol.

Első körben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be Szlovéniában, hogy ez lesz minden idők legnagyobb szlovén beruházása Magyarországon. Orbán Viktorék kormánya a bőkezűen támogatott akkumulátoripari beruházásokhoz képest is gálánsan – a projekt összértékének csaknem felével –, mintegy

4,7 milliárd forinttal támogatja meg a beruházást.

Mint megírtuk, óriási tömeg gyűlt össze kedd délután Sóskúton, azzal a szándékkal, hogy meghallgassák a polgármestert, mi az álláspontja a településen épülő újabb akkumulátorgyárral kapcsolatban. König Ferencet a sajtó képviselői hiába kérdezték, ő válasz nélkül ment be az iskolába, ahova egyébként csak az igazoltan helyi lakosoknak engedélyezték a bejutást. A helyszínen akkora botrány tört ki, hogy a polgármester váratlanul lemondta az eseményt, és rendőri védelmet igényelve elmenekült a helyszínről.

A portál kereste a céget; azt szerették volna megtudni, milyen technológiát fognak majd alkalmazni Sóskúton, mennyi alapja van a lakosság félelmeinek, ám megkeresésükre a vállalat nem reagált. A helyi lakosok kételkednek abban, hogy az akkumulátorfeldolgozáshoz elegendő lenne a cég által megszerzett egykori Orion-épület, de azt sem hiszik, hogy csupán napi egy kamionnal növekedne meg a település forgalma.

Közleményében a vállalat „csúcstechnológiáról” és „újrahasznosításról” írt, valamint arról, hogy két év alatt 160 új munkahelyet kívánnak létrehozni. Közölték, kezdetben csekély mennyiségű fémhulladékot dolgoznak majd fel, később térnek át a teljes akkumulátorok feldolgozására.

De nem rejtették véka alá azt sem, hogy nem állnának meg Sóskútnál, ugyanis

további magyarországi és európai helyszínekkel számolnak.

„A magyarországi gyártókat a helyben történő újrahasznosításban kívánják segíteni”

– áll közleményükben.

Győrffy Dóra, az akkumulátoripari kérdésekben szakértő közgazdász, egyetemi tanár a napokban jelezte: valószínűsíthető, hogy Magyarországon a gyártáshoz igazodóan számos hulladékfeldolgozót is építenek majd, és ezeknek nagyjából ugyanarra lesz szükségük, mint az akkumulátorgyártóknak:

olcsó munkaerőre, olcsó energiára és rengeteg vízre.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az energiát döntő részben importálni kell, a vízellátással és a klímaváltozás következtében pedig már a jelenlegi körülmények között is előfordult, hogy korlátozni kellett a lakosság vízfelhasználását. Nyáron például

  • Érden,
  • Diósdon,
  • Tárnokon,
  • Sóskúton,
  • Törökbálinton
  • és Pusztazámoron

rendeltek el korlátozásokat, mert

a településeket ellátó ivóvízrendszer elérte a maximális kapacitását.

(Andrada Group/Facebook)

Kapcsolódó:

Kitört a botrány Sóskúton: Rendőrökkel menekült a dühös tömeg elől a polgármester (+videó)

Szijjártóék átgázoltak egy település lakosságán: A tiltakozások ellenére beindul egy akkufeldolgozó

Rendkívüli: Egyre több helyen van vízhiány Magyarországon

Valódi Hírek