Valami készül? Akcióba lendült Orbán „rettegett” hatósága, és máris léptek valami egészen meglepőt

Az Integritás Hatóság vizsgál egy korábbi ügyet.

7 év nyomozás után bizonyíték hiányában megszüntette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányos Híd a munka világába programjának ügyében.

A történtekről még 2022 decemberében számoltunk be. A Farkas Flórián volt fideszes képviselőhöz köthető roma felzárkóztatási program miatt 2015-ben Hadházy Ákos feljelentése után indult eljárás költségvetési csalás gyanújával.

Kapcsolódó cikk: Nevetséges választ adott Polt Péter: Ezért zárták le a több évig tartó nyomozást vádemelés nélkül

A NAV döntése után akcióba lépett az Európai Unió kérésére a magas magyarországi korrupció miatt életre hívott Integritás Hatóság.

Az IH-ról már korábban is írtunk: tavaly nyáron azzal verték ki a biztosítékot, hogy megdöbbentő indokkal magyarázták a döntésüket, miért nem adták ki 3 szerződésüket az Átlátszónak. Helyette kérték az oknyomozó portál munkatársait, hogy személyesen menjenek a hatóság irodájába, de a várakozásokhoz hűen ott sem történt semmi.

Vizsgálódik az Integritás Hatóság

A hatóság ismét előveszi az ügyet. Biró Ferenc elnök közleménye szerint az „európai uniós támogatások végrehajtása vonatkozásában vizsgálati eljárást” indítottak a Híd a munka világába nevű program ügyében.

Az IH az ORÖ által vásárolt ingatlanokról kért tájékoztatást. Emellett arról az 1,6 milliárd forintról is érdeklődtek, amelynek visszafizetésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kötelezte az önkormányzatot.

A hatóság továbbá információkat akar kapni arról az 1,3 milliárd forintos speciális támogatásról, amelyet az ORÖ kapott 2016-ban.

Mit mond az ORÖ?

Az önkormányzat elnöki feladataiért felelős Lakatos Oszkár a Népszavának úgy fogalmazott: a minisztérium által követelt összegből az ORÖ a megállapodás szerint 300 millió forintot részletekben törlesztett. A fennmaradó tartozás megtérítését a kormány vállalta.

Az 1,3 milliárdnyi speciális támogatásról ezt mondta. Az összeget az Emminek utalta a kormány, a pénzzel az ORÖ még csak nem is találkozott. Mint mondta, az önkormányzat szempontjából virtuális pénzről van szó, amely elmondása szerint a költségvetésen belül átkerült az egyik zsebből a másikba.

Kapcsolódó cikkek:

Mi a fene történik? Feljelentést tettek Orbán volt miniszterének tehenészete miatt

Ilyen nincs: Nem tudni, honnan volt félmilliárd forint bevétele a Farkas Flórián vezette Lungo Dromnak

Mi történt? Farkas Flórián szembeszegült Orbánékkal: Nekiment a kormánynak az ORÖ elnöke (+videó)

Valódi Hírek