Titkolja a szerződéseit a hazai korrupcióellenes hivatal: Megdöbbentő indokkal magyarázták a döntést

Érdekes!

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság (IH) elnöke közölte az Átlátszóval, hogy nem ad ki 3 általa megkötött szerződést.

A tényfeltáró hírportál a VALTON-SEC Zrt-vel, a L’azar Advisory Kft-vel, és a Level Nine Vezetési Tanácsadó Kft-vel kötött egyezményekre lett volna kíváncsi. Az IH azonban nem adott írásbeli választ, helyette arra kérte az Átlátszó munkatársait, hogy személyesen jelenjenek meg a hatóság irodájában.

Bíró azonban ekkor sem adta ki a szerződéseket. Elmondása szerint a döntést nem kell megindokolnia. Pedig az Európai Bizottság kérésére módosított Infotörvény szerint ezt meg kellett volna tennie.

Az Átlátszó érdeklődött arról is, hogy a kértek-e több ajánlatot a szerződések megkötése előtt. Kiderült: erre nem került sor, mert Biró maga választotta ki a megbízott partnereket.

Az IH elnöke hozzátette: a szóban forgó szerződések „nem tartoznak harmadik félre”, így „a beszélgetésnek ezt a részét le is lehet zárni”.

Mellesleg nem véletlen, hogy az Átlátszó ezeket a dokumentumokat firtatta. A VALTON-SEC Zrt. például többször is dolgozott Orbán Viktoréknak: a cég a Miniszterelnökség összes 2013-as és 2014-es rendezvényén jelen volt, 2016-ban pedig ők biztosították az állami ünnepségeket.

Valódi Hírek