Magyar Péter vallomása után robbantott Orbán: Most vallotta be, mekkora pácba került a kormánya (+videó)

Nagy gáz van Orbánéknál.

Rég övezte ekkora figyelem utoljára a miniszterelnök felszólalását

Az elmúlt hetek eseményei – Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán lemondása – nem csak morális válságot okoztak a Fideszben. A kegyelmi ügy és annak visszhangja politikai válságba is sodorta a kormányt és személyesen Orbán Viktort is.

Ha pedig nem lett volna elég a ped0filbotrány, akkor Magyar Péter váratlan megjelenése még tovább borzolta a kedélyeket. Varga Judit exférje üzent a miniszterelnöknek az évértékelő előtt: az egyik miniszterének olyan súlyos korrupciós ügyéről vannak bizonyítékai, amiről a kormány is tud, így az veszélyt jelent a jelenlegi kormány hatalmára.

Ezen okok miatt különösen nagy figyelem összpontosult szombaton Orbán Viktorra.

Így reagált az elképesztő kormányválságra

Orbán Viktor beszéde felütéseként kimondta: a 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul.

Kezdésként Novák Katalin lemondásáról beszélt, de anélkül, hogy kimondta volna a nevét. A volt köztársasági elnökre hivatkozva azt monda, hogy „távozása helyes, de nagy veszteség ez a nemzet számára„. A „magyarok elsöprő többsége” nem fogadta el a ped0filbotrányban tett magyarázkodását, ezért „az történt, aminek ebben a helyzetben történnie kellett„.

Kitért Varga Juditra is, de az ő nevét sem mondta ki, csak mint volt igazságügyi miniszter hivatkozott rá.

„Jó emberek is hoznak rossz döntéseket”

– összegezte Orbán, hogy miért bukott meg a két politikusa.

A saját felelősségéről azonban egy szót sem ejtett.

A lemondás helyes volt, és megerősít bennünket„, ezért „mindannyiuk nevében” megköszönte Orbán mindkét politikusa távozását.

Az ökölvívás szabályai ma hasznosabbak a politikában, mint a balett-táncé” – vázolta.

Jobb adni, mint kapni„, ezért kell kiütni (sic!) a politikai ellenfeleinket

– hangoztatta súlyos kijelentéseit a szélsőjobbos kormányfő.

De a nemzet szolgálata alázatot is követel. Akármilyen magasan vagy, lehet hibázni

– védte meg korábbi kulcsembereit.

Orbán szerint a kegyelem megadása nem volt bonyolult döntés, ez pedig dühöt okozott a jobboldalon. Szerinte a tanulságokon túl feladatok is adódnak.

A politikai károk eltakarításáért gyorsan be is jelentette a „megoldást”. A gyermekeket védő jogszabályokat ki szeretné szélesíteni, meg akarja erősíteni a gyermekvédelmi intézmények felügyeletét, új gyermekvédelmi törvénycsomagról dönthet az Országgyűlés.

Minél gyorsabban új elnököt szeretne választani,

ahogy az egy nagy kormányzópárthoz illik„. Azt nem mondta el, kit akar a Sándor-palotába küldeni.

A gazdaságról

Orbán teljese meggyőződéssel állította: több mint egymillió új munkahelyet hoztak létre 2010 óta pártjával – azt nem tette hozzá, hogy ennek jelentős része közmunka, és a dolgozók napról napra élnek. Szerinte van még 300 ezer ember itthon, akiket be lehet vonni a munkába. Megjegyezte: egyre több vendégmunkás jön Magyarországra – ez azonban kérdéses, kinek jó hír.

Odaszúrt Matolcsynak is, mondván: a jegybank segítségére sietett a kormány az infláció leverésében. Szerinte 2019-hez sikerült visszatérni gazdasági szempontból.

Az energiaválságról

A környezetvédelmet sárba tipró kormányzása ellenére azt mondta: a jövő a zöld energiáé. Ehhez szerinte csak egy olyan stabil kormány tud gyorsan alkalmazkodni, mint amilyen az övék. A „mi tervünk az„, hogy Paks2-t gyorsan megépítjük, Paks1 üzemidejét meghosszabbítjuk, valamint naperőműveket telepítünk. Elmondása szerint néhány évre vagyunk már csak az energiafüggetlenségtől.

Ezek után nagy gazdaságpolitikai fejtegetésbe kezdett, amelyben a lényegi mondása, hogy azért kell akkumulátorgyárakat (bár e szót egyszer sem mondta ki) hazánkba hozni nyakló nélkül,

hogy megmentsék a Magyarországra települt külföldi autógyárakat.

Kijelentette: Magyarországot a Kárpát-medencében megkerülhetetlen „gravitációs” ponttá fogja tenni – bár erről nem mondott semmit, hogyan kívánja megvalósítani.

A nemzetközi helyzetről

Meglepő bejelentést is tett. Hosszas huzavona után először mondta ki, hogy a Svédországgal fennálló vitájuk „megoldás felé halad„, ezért a soron következő, február végi parlamenti ülésen ratifikálhatják a svéd NATO-csatlakozást.

Nyugatról jött a jakobinizmus, a nácizmus és némi kerülővel a kommunizmus (sic!)”

– fejtegette zavaros gondolatait.

Az orosz-ukrán válságkezelés amerikai szempontból klasszikus: „az amerikaiaknak klassz, a többieknek kuss” – e kijelentését nagy hahota követte a fideszes vendégek soraiban.

Mindenkinek rá kell jönnie, hogy azzal jár jól, ha békén hagynak minket” – így üzent David Pressman amerikai nagykövetnek.

Az EU-s választás tétjéről

Ezután furcsa okfejtésbe kezdett. Megjegyezte: a „migráció biztonsági szolgálat” (sic!), de mi megvédjük magunkat kerítéssel, akkor is, ha ez Brüsszelnek nem tetszik. Mert „ha 20 év múlva Nyugatra látogatunk„, akkor nem Európát találjuk majd ott, hanem „valami egészen mást” – vélekedett.

Ezután azt mondta: az Európai Unió magára hagyta az európaiakat, ezért „Brüsszelben változás kell„. Ezt ki kell kényszeríteni szerinte, és ennek érdekében „sorsfordító lesz a 2024-es év„.

Ha a „jó Isten megsegít minket„, akkor év végén nagyobb lesz a mozgásterünk. Ha Donald Trump visszatér, akkor békét teremt majd nekünk (sic!) – jelentette ki a bírósági tárgyalások garmadája előtt álló amerikai exelnökről. A politikust egyébként erőszakra való felbujtásért akár el is ítélhetik.

A teljes beszédet itt lehet megnézni:

(Orbán Viktor/Facebook)

Valódi Hírek