Ütött az óra? Török Gábor szerint vége Novák Katalin politikai karrierjének

Török Gábor reagált Novák Katalin tettére.

Csütörtökön tetőzött a Novák Katalin elnöki kegyelme körüli botrány: többen lemondtak az elnöki tanácsadói tisztségükről. Török Gábor politikai elemző összeszedte az ügy tanulságait.

Mint ismert, Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, K. Endrének. Az elnöki kegyelemben részesült férfi nemcsak fedezte V. Jánost, az intézet ped0fil vezetőjét, de hamis tanúzásra is akarta kényszeríteni a bántalmazott gyermekeket.

A bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, V. János több gyermeket is molesztált az ott töltött 26 év alatt. Az ügyre 2016-ban derült fény.

A pedofilbotrány akkora hullámokat keltett, hogy még Orbán Viktor is kénytelen volt megszólalni az ügyben: csütörtökön bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez.

Mit mond Török Gábor?

Ezzel kapcsolatban megindultak a találgatások is. Sokak szerint Orbán a bejelentésével menteni próbálta a menthetetlent, ugyanis még a Fidesz szavazóinak körében is mély undort és visszatetszést keltett az ügy.

A botrány miatt a Demokratikus Koalíció

felszólította Novák Katalint, hogy mondjon le a köztársasági elnöki pozíciójáról.

Török Gábor Facebook posztját változtatás nélkül közöljük az alábbiakban:

„Tanulságok

A kegyelmi ügy két közjogi főszereplője az előterjesztő-ellenjegyző Varga Judit és a kegyelemről szóló döntést meghozó Novák Katalin.

Utóbbi politikai karrierjének (ezalatt értve azt, hogy van-e politikai jövője) vége, még akkor is, ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad.

Azt a tervezett alkotmánymódosítást üdvözli éppen, akarja »«jó szívvel« aláírni, amely arról szól, hogy ne írhasson alá többet a mostanihoz hasonló kegyelmi döntéseket…

Ha ezt átgondolja, világossá válik számára, hogy ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről.

A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit politikai kára még nem látszik ennyire világosan, de nyilvánvaló, hogy ebben az ügyben ő is roncsolódik.

Ha a Fidesz nem akarja, hogy az ügy hónapokra napirenden maradjon, minden bizonnyal még hátrébb kell léptetniük: nem lenne meglepő, ha végül mégsem Varga Judit állna a párt EP-listájának élén.

Novák Katalin ügyének valódi főszereplő persze, mint szinte minden ügyben egy jó ideje, a miniszterelnök

A végső politikai felelősség nyilván az övé, és a legnagyobb politikai kockázatot is neki kell vállalnia.

Számára a legnagyobb tanulság talán az lehet, hogy még egy ennyire aszimmetrikus, domináns politikai helyzetben sem teljesen mindegy, hogy kik állnak a vártán. Jó dolog, ha egy politikus tud alkalmazkodni a modern mediatizált világ körülményeihez, de még jobb, ha minden tekintetben alkalmas a feladata betöltésére.

Az elnökség látszólag nem bonyolult feladat, nincsenek nagy, nehéz döntések, így sokszor úgy tűnik, hogy a legfontosabb képesség a népszerű közösségi médiás képek elkészítése.

Aztán jön egy ilyen ügy és kiderül: nagyon nem mindegy, hogy a politikus mennyire felkészült, hogyan képes megszervezni, felépíteni a csapatát. Milyen érzéke van a közjogi és politikai megfontolásokhoz stb.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy Mádl Ferenc, Sólyom László vagy éppen Áder János átengedett volna egy ilyen kegyelmi kérvényt, hogy – bármi és bárki is állt az előterjesztés hátterében – ne szólalt volna meg a vészcsengő a hivatalban.

Tanulság 1: A politika klasszikus szabályai, logikái egy domináns rendszerben sem változnak meg. A rossz döntésnek (legyen az egy személyi választás vagy egy kegyelmi kérvény elbírálása) itt is következményei vannak, legfeljebb más környezetben érvényesülnek.

Tanulság 2: Ez az ügy is megmutatta, hogy bár az ellenzék ebben a rendszerben önmagában nem képes arra, hogy ártson a kormányoldalnak, a hatalmon lévők nincsenek védve saját hibáiktól. És ezeknek a hibáknak bizony lehet a rendszer egészére nézve is következményük”

– írta.

(törökgáborelemez / Facebook)

Valódi Hírek