Bombameglepetés: Hatalmas elismerést kap a halálos betegséggel küzdő Karsai Dániel

Karsai Dániel emberi alapértékeket felmutató cselekedetét ismerték el.

Az Ars Humanica Hungarica Kuratóriuma úgy döntött, hogy a Magyar Civil Becsületrend (MCB) kitüntetést a 2023-as évre Karsai Dániel kapja.

Az Ars Humanica Hungarica Kör 2011-ben alakult, tagjai között tudósok, egyházi személyek, művészek és a művészet pártolói vannak. A Magyar Civil Becsületrenddel a „nemes emberi alapértékeket felmutató cselekedeteket” ismerik el.

2022-ben a Klubrádió csapata kapta a díjat, korábban a Free SZFE tagjai, a CEU tanárai, Majtényi László, Donáth Ferenc és az Eleven Emlékmű, Iványi Gábor, Sz. Bíró Zoltán vagy Ungváry Rudolf voltak a díjazottak között.

Ahogy arról beszámoltunk, Dr. Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász szeptemberben egy Facebook-posztban tette közzé utolsó kívánságát. Az ALS-betegségben szenvedő 46 éves férfi

méltósággal szeretne meghalni.

Az ügyvéd ezért azt kérte, engedélyezzék számára az eutanáziát, azaz a kegyes halált.

Az ALS egy olyan betegség, amelyben az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, amely a teljes lebénuláshoz vezet. A betegség az agyat nem érinti, így a beteg végig tudatában van a fizikai leépülésének, a halálát a légzése leállása okozza.

Mint ismert, ebben a betegségben szenvedett Stephen Hawking elméleti fizikus is.

A Nemzeti Választási Bizottság februári döntése szerint nem lehet népszavazást tartani a halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász ügyében, mert ha többségben lennének az igen szavazatok, az sértené az Alaptörvényt.

A népszavazást Karsai Dániel öccse, Karsai Péter kezdeményezte. A népszavazási kezdeményezés célja az lett volna, hogy egyes esetekben kaphassanak mentességet a jelenlegi szabályokkal szemben az aktív eutanáziát segítők.

(hvg.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek