Lehullt a lepel: Kiderültek Orbán Viktor brüsszeli tárgyalásának titkos részletei

Uniós vezetők szivárogtattak.

Az egyik legnagyobb amerikai lap, a New York Times közölt cikket arról, hogyan győzték meg Orbán Viktort az Európai Unió vezetői Brüsszelben, hogy változtassa meg az Ukrajnával kapcsolatos álláspontját.

A magyar kormányfő beadta a derekát Brüsszelben

Mint írtuk, Orbán Viktor a csütörtöki uniós csúcstalálkozón nem blokkolta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást. Így az Európai Tanács egyhangú döntése alapján Ukrajna megkapja az összeget az Európai Unió költségvetéséből.

A döntés azt is jelenti, hogy Orbán meghátrált a vétópolitikájától. A magyar kormányfő tehát rábólintott az Oroszország által megtámadott, védekező politikát folytató ország támogatására. Mint ismert, a magyar miniszterelnök az előre belengetett terve ellenére decemberben sem vétózott, ehelyett inkább kivonult kávézni a német kancellár javaslatára.

A lap állítása szerint egyes európai vezetők azzal viccelődtek, hogy elküldik a magyar miniszterelnöknek a szállodaszámlájukat azokért a plusz éjszakákért, amelyeket Brüsszelben kellett tölteniük, hogy meggyőzzék őt az Ukrajnának nyújtott támogatásról.

KAPCSOLÓDÓ: Orbánék váratlanul rendeletet adtak ki

Mások viszont kevésbé tréfásan azt sugallták: az európai uniós eljárások felfüggesztését veszélyezteti a magyar kormányfő a magatartásával.

A szavazás különösen jelentős mind Ukrajna, mind az Európai Unió számára. Végső soron ez a lépés bizonyította az európaiak eltökéltségét abban, hogy egységesen kiállnak a megtámadott ország mellett az orosz agresszióval szemben. Ennek érdekében Európa vezetői különböző szerepeket vállaltak, hogy erre tudják kényszeríteni Orbánt.

Közös összefogással kényszerítették térdre a magyar miniszterelnököt

Charles Michel hétfőn felhívta Orbánt, és tudatta vele: semmiképpen sem fogadja el ebben a kérdésben a vétóját. Majd kilátásba helyezte a magyar miniszterelnöknél, hogy

néhány tagállam olyan példátlan eljárást fontolgat, amely megfosztaná szavazati jogától.

Beszámoltunk arról, hogy Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata EP-képviselő aláírásgyűjtésbe kezdett, mert szeretné elérni, hogy

az uniós kormányok vonják meg Magyarországtól a szavazati jogot a döntéshozó Európai Tanácsban.

Szerdán a magyar miniszterelnök az ötcsillagos Hotel Amigóban találkozott olasz kollégájával, Giorgia Melonival. Ő állítólag azt mondta Orbánnak, hogy most többet nyerhet Brüsszelben, ha együttműködik.

A nagyobbik magyar kormánypárt már így is több szállal kapcsolódik az olasz kormányfő és az Olasz Testvérek vezetője által elnökölt euroszkeptikus csoporthoz, így nem meglepő, ha hallgat az olasz miniszterelnökre.

Megírtuk, hogy a jelenleg pártcsalád nélküli fideszes EP-képviselők Orbán eltüntetett nyilatkozata szerint a választások után csatlakoznának az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjába.

Nem csak Ukrajna, Svédország esetében is keresztbe fekszik

Az uniós vezetőket azonban nem csak az ukrán támogatással szembeni vétó belengetése irritálja. Egyre több embert zavar, hogy Orbán Svédország NATO-csatlakozását sem hajlandó ratifikálni.

Beszámoltunk arról, hogy sem a Fidesz-, sem a KDNP-frakció nem vesz részt a rendkívüli parlamenti ülésen, amelyen Svédország csatlakozásáról döntenének.

Ha viszont a kormánypárti képviselők távol maradnak,

a parlament nem lesz határozatképes,

s így a felszólalások után nem fogják tudni elfogadni az ülés napirendjét.

A Fidesz-frakció pénteken úgy nyilatkozott: a zárószavazással megvárják a két miniszterelnök találkozóját.

(index.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek