Ennyi volt? Hatalmas összefogás érik Orbán ellen, elhúznák a nótáját Brüsszelben

Ha ez összejön, Magyarország búcsút inthet a szavazati jogának az EU Tanácsban.

Aláírásgyűjtésbe kezdett Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata EP-képviselő annak érdekében, hogy az uniós kormányok

visszavonják Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban

– részletezte kedden a Népszava.

Mint kiderült, a politikus az Európai Parlament elnökének, Roberta Metsolának írt levelében a képviselőtársak támogatását kérte, továbbá kifejtette, hogy hazánkban súlyosan és tartósan sérültek az EU-s értékek. Sarvamaa szerint fontos, hogy az eljárás a következő szakaszába lépjen többek között a közösség értékeinek védelméért.

„Az EU döntéshozatali gépezete egyszerűen elakadt Orbán Viktor miatt. Az egyetlen módja annak, hogy működőképessé tegyük, ha megfosztjuk Orbánt a Tanácsban a szavazati jogától. Ugyanakkor megmutatjuk, hogy az EU-ban nem lehet zsarolni”

– fogalmazott az EP-képviselő, hozzátéve:

„a tagállamok tétlenségével szemben nekünk, európai parlamenti képviselőknek kell összefognunk, és cselekednünk. Mindenekelőtt meg akarjuk őrizni az EU döntéshozatali képességét ezekben a nehéz időkben, amikor közös döntésekre van szükség, például Ukrajna támogatására”.

Mint írtuk, Orbán Viktor megvétózta az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi támogatást, ezzel pedig komoly indulatokat váltott ki a közösségben. Roman Polko lengyel tábornok felháborítónak nevezte a magyar kormányfő tettét. Közölte, hogy azt sem bánná, ha Magyarországot kizárnák a NATO-ból.

Az információk szerint Sarvamaa aláírásgyűjtése hétfőn kezdődött,

a politikus pedig péntekig várja a képviselők csatlakozását.

Az EP-képviselő akciója mellesleg érzékelteti: az EU-ban valószínűtlennek ítélik, hogy Orbán Viktor akár rövid ideig is az Európai Tanács elnöke legyen.

Mint írtuk, Charles Michel jelölt lesz a közelgő EP-választásokon, így új elnököt kell találni az uniós intézmény élére. Amennyiben ez nem sikerül, a magyar kormányfőnek kell betöltenie a posztot, mert júliustól Magyarország veszi át az EU soros elnöki tisztségét. Ennek a forgatókönyvnek azonban a közösség politikusainak jelentős része nem örül, ugyanakkor nem is valószínű ennek megvalósulása.

Valódi Hírek