Hatalmas lázadás érik Pest vármegyében: Tömegesen gyűlnek az aláírások az új ügyeleti rendszer ellen

Ismét tízezrek maradhatnak ellátatlanul.

Mint ismert, a kormány döntése alapján tavaly áprilistól folyamatosan alakulnak át a háziorvosi ügyeletek, a módosítások azonban országszerte komoly felfordulást okoztak.

A Belügyminisztérium eredeti terve az volt, hogy 2024 elejére Budapest kivételével az egész országban egységes sürgősségi ellátórendszer jön létre. Ehhez képest Fejérben csak idén februárban élesedik az új rendszer, a minap pedig a januári Pest vármegyei átalakításokról számoltunk be – amelyek mellesleg megnehezítik a szülők dolgát, amennyiben a gyermekük ellátásra szorul.

Nagy baj lehet még az ügyeleti rendszer átalakításából

Az orvosok tiltakozása folyamatos, nem repesnek Pintér Sándorék elképzeléséért, ám ez nem csoda, az utóbbi időszakban ugyanis rendre olyan hírek röppentek fel, amelyek az érintett orvosok fenyegetéséről szóltak.

Az ügyeleti rendszer „átalakításával” februártól a Dunakanyarban élők maradhatnak orvosi ügyelet nélkül. Tahitótfalu és a környező települések – Visegrád, Kisoroszi, Dunabogdány, Szigetmonostor, Pócsmegyer, Surány, Leányfalu – aláírásokat gyűjtenek, hogy megmaradjon az orvosi ügyelet – írta meg a nepszava.hu.

Magyar Gábor, a szolgálat eddigi vezetője a váltás után csütörtök hajnali háromkor még ellátott egy gyomorvérző beteget.

Bár hivatalosan már működési engedély nélkül látta el a beteget,

a tiszti főorvos utóbb biztosította arról, hogy emiatt nem fogja megbüntetni (sic!).

A Tahitótfaluban és környékén élők új gyermekorvosi ügyelete egészen hajmeresztő: nekik a Duna másik partján fekvő Vácra kell majd átvinni a beteg gyerekeket. Ha éjszaka van szükségük orvosra, akkor ehhez először Budapestre kell utazniuk, és csak onnan juthatnak el hatalmas kerülővel az ügyeletre.

Az Országos Mentőszolgálat ennek ellenére a lap kérdésére válaszolva azt írta:

„Az új egységes, a mentőszolgálat rendszerével összekapcsolt alapellátási ügyeleti rendszer a gyermekek ellátása szempontjából is előrelépést jelent (hozzáférés, biztonság, színvonal)”.

Valódi Hírek