Nem hagyja annyiban a MOK: Perre mennek az orvosok a rájuk kényszerített ügyelet miatt

Kitartanak.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerdán tartott online fórumot, ahol elmondta, hogy pertársaságban fogják megtámadni az orvosoknak kiküldött határozatokat, de addig is azt tanácsolja nekik, hogy lássák el az ügyeletet.

Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében kaptak az orvosok levelet a járási tisztifőorvostól, amelyben a jogszabályban szereplő együttműködési kötelezettségükre hivatkozva szólítják fel őket havi két délutáni ügyelet válallására. Az ügyelet délután 4-től este 10-ig tart.

Információk szerint ha ennek nem tesznek eleget, akár 30 ezer és 5 millió forint közötti bírságot kaphatnak, és a működési engedélyük visszavonásával is megfenyegették őket a levélben.

„A kamara soha nem mondta azt, hogy ne dolgozzon senki az ügyeletben. Aki ilyen levelet kapott, annak az ilyen utasításokat sajnos, be kell tartani”

— jelentette ki a kamara elnöke, azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy jogszerű a határozat megtámadása, így azt javasolják, az orvosok szerveződjenek pertársaságokba.

Kincses Gyula a házirovosoknak azt javasolta, az Országos Mentőszolgálattal ne írjanak alá szerződést, erre nem vonatkozik az orvosok együttműködési kötelezettsége, csak az ügyeletek ellátására.

Valódi Hírek