Megszületett a megállapodás: A Volánbusz dolgozói is csatlakoztak

Mind a 9 szakszervezet aláírta.

Beszámoltunk róla, hogy vasárnap és hétfőn a Volánbusz dolgozói megtartották az elmúlt időszak második sztrájkját. A hétfői munkabeszüntetés olyannyira sikeres volt, hogy a tiltakozó járművezetők több mint fele nem dolgozott annak érdekében, hogy eredményes legyen a magasabb bérekért folytatott küzdelmük.

Kedden délelőtt egy rövid időre úgy tűnt, Lázár János hajlandó meghajolni a dolgozói akaratnak, és megadja a kívánt mértékű béremelést, azonban a délutáni fejlemények erre rácáfoltak. Az építési és közlekedési miniszter ugyanis 9-ből 7 szakszervezettel megegyezett a kívántnál alacsonyabb mértékű béremelésről, és közölte: „aki kimarad (az egyezségből a szerk.), az lemarad„.

Tehát

amelyik szervezet nem egyezik meg Lázárral, az nagy eséllyel nem részesül a béremelésből.

A Volánbusz szakszervezetei végül szerdán írták alá a megállapodást.

A vasutas és a HÉV-szakszervezetek után 2024. január 31-én a Volánbusz érdekképviseletei is aláírták a MÁV-VOLÁN-csoport 2024–2026-ra vonatkozó bérmegállapodását.

A cégcsoport munkavállalói

3 év alatt legalább 28,4 százalékos béremelést kapnak,

amelyből már idén 17 százalékos, de legalább bruttó 70 ezer forintos emelés jár bruttó 600 ezer forintos alapbérig.

A bruttó 600 ezer forint feletti alapbérrel rendelkező kollégák egységesen bruttó 102 ezer forintos bérfejlesztésben részesülnek, részmunkaidő esetén a munkaidő arányában változnak az összegek.

Az autóbusz-vezetők esetében ez 20 százalék feletti béremelést jelent csak az idei évben, amely a különféle pótlékokkal együtt havonta akár több mint bruttó 140 ezer forintos keresetnövekedést is jelenthet.

A munkavállalók jogi garanciát kaptak a következő két évre is arról, hogy bérük biztosan az infláció felett fog növekedni.

A megállapodással a sztrájkolók követelései is jelentős részben teljesültek.

A Volánbusz kollektív szerződés kötésére jogosult érdekképviseletei, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) döntésének, a bérmegállapodás január 31-i aláírásának köszönhetően az emelt összegű juttatások már január elsejétől járnak valamennyi munkavállalónak – írta lapunknak eljuttatott közleményében a Volánbusz.

Valódi Hírek