Nemes Gábor: A miniszter félrelép

Vélemény.

Megszületett a bérmegállapodás a MÁV–Volán-csoportnál. Pontosabban csak a vasutas szakszervezetek írták alá azt az egyezséget, mely alapján idén januártól 600 ezer forintos alapbér határig 17 százalékkal – de legalább 70 ezer forinttal – , 600 ezer forintos alapbér felett egységesen 102 ezer forinttal kapnak többet a vasutasok.

2025-ben legalább 6,7, míg 2026-ban legalább 4,7 százalékkal nőnek az alapbérek. A megállapodásba foglalt 2025-ös és 2026-os béremelési mértéket a jelenleg ismert előrejelzések alapozták meg azzal a kitétellel, miszerint amennyiben 2025-ben és 2026-ban az infláció az előrejelzettnél magasabb lesz, akkor az adott év végén a munkáltató köteles a különbözetnek megfelelő alanyi jogú béremelést végrehajtani az egész évre.

Mondhatnánk, hogy a dolog rendben is van, de még sincs. A Volán-társaságnál működő reprezentatív szakszervezetek

egyike sem fogadta el Lázár ajánlatát.

Az egyik szakszervezet kétnapos sztrájk után döntött úgy, hogy a javasolt bérfejlesztési mérték nem elegendő.

Lázár úgy tűnik, saját, cinkelt paklival játszik.

Megmerte húzni azt az inkorrekt lépést, hogy a MÁV–Volán-csoportnál a vasutas munkavállalók megkapják a béremelést, de a Volán-dolgozók csak akkor és attól az időponttól, amikor aláírják azt.

Magyarán Lázár büntet, Lázár megosztja a dolgozókat, tipikus fideszes arroganciával akar átgázolni azokon, akik nem az általa meghatározott pályán tartják a szerelvényeket.

Lázár azonban továbbment. A fideszes diktatúra eszközeként

kollektív büntetést alkalmaz a Volán-dolgozókra.

Vélhetően valamikor a Volán szakszervezetei is egyezségre jutnak, de lehet, hogy ez csak márciusban lesz. Előre ezt nem tudjuk, viszont azt még egy miniszter sem teheti meg, hogy egy feltételezett márciusi megállapodás miatt minimálisan két hónap béremelést bárki zsebéből is kivegyen.

Egy-egy dolgozónak ez akár 140 ezer forintos kiesés is lehet, amit a MÁV–Volán-csoport tulajdonosa, a magyar állam, de maga a miniszter sem tehet meg.

Ez olyan fenyegetés, ami alapjaiban mutatja meg, hogy Lázár a fideszes diktatúra egyik hazai képviselője.

Miniszter úr! Félrelépett?

Milyen alapon kérdőjelezi meg bármelyik szakszervezet jogszerű fellépését, milyen alapon bünteti meg a volános dolgozókat csak azért, mert nem akarják elfogadni a bérfejlesztés mértékét?

Lehet azt mondani, hogy nem. Lehet azt mondani, hogy nincs több. Lehet azt mondani, hogy még egyeztessünk tovább.

Azt viszont Ön sem mondhatja, hogy vagy elfogadod az ajánlatot, vagy nem kapsz semmit.

Ön ezzel a barátságtalan és tisztességtelen lépésével megkérdőjelezte a szakszervezetek kollektív szerződéskötési jogosultságát. Az Ön szerelvénye előbb-utóbb kisiklik.

Nemes Gábor,

a Demokratikus Koalíció szakszervezeti és foglalkoztatási szakpolitikusa

Valódi Hírek