Durvul a balhé: Kemény ultimátumot adtak Lázár Jánosnak a Volánbusz sztrájkoló dolgozói

Ha Lázár nem engedelmeskedik, jön a „valódi nagy csapás”.

Mint megírtuk, a január 28-29-re meghirdetett sztrájkot a Volánbusz-sofőrök 70 százaléka támogatja. Csütörtökön ez az arány még 60 százalékos volt.

Dobi István a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke elmondta, az országos sztrájk erősebben érintheti Budapestet mint a vidéki településeket, mert a a távolsági járatok felét kell csak elindítani az elégséges szolgáltatás biztosításához, míg a csak vidéket érintő helyi, helyközi járatoknál 66 százalékos járatsűrűséget kell biztosítani.

December végén megírtuk, hogy egyes városokban eltérő mértékben, de a Volánbusz dolgozóinak 20-40 százaléka már jelezte, hogy támogatja a közlekedési szakszervezet bérharcát, és

kész sztrájkolni, ha a munkáltató kedvezőtlen béremelési ajánlatot tesz.

Beszámoltunk róla, hogy a tavalyi sztrájk után idén is komoly munkabeszüntetést helyeztek kilátásba a Volánbusz-sofőrök, ha nem kapják meg az általuk kért 25 százalékos béremelést. Lázár János építése és közlekedési miniszter asztalhoz ült az érintettekkel, ugyanakkor a miniszter bérajánlata meglehetősen érdekesre sikerült: ő három év alatt ígér 25 százalékos emelést, szemben a dolgozók 2024-es 25 százalékos igényével.

Lázár János miniszter vasárnap pedig kapott egy egészen kemény felszólítást a szakszervezeti vezetőtől, aki Facebbokon közzétett nyílt levelében jelezte a miniszternek, hogy

haladéktalanul jöjjön létre egy megállapodás

a SZAKSZ bérkövetelésével kapcsolatban, különben nem fogják tudni elkerülni „a valódi nagy csapást”, amikor január 29-én a munkabeszüntetés miatt, országos szinten több mint 26 000 közlekedő járat maradhat ki.

Dobi István Lázárnak címzett nyílt levelét változtatások nélkül alább közöljük:

„Nyílt levél az Építési és Közlekedési Miniszterhez.

Tisztelt Lázár János Miniszter Úr!

Ahogy arról bizonyára Ön is értesült, a SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, a Volánbusznál

2024. január 28-29. napján megtartja a kétnapos munkabeszüntetési akcióját.

A kétnapos sztrájk alatt több mint 26 000 járat maradhat ki és az első napon, vagyis a ma megtartott sztrájk, csak 4000 járatkimaradással kerül lebonyolításra.

A SZAKSZ a sztrájk első napját egy »jelmezes főpróbának« tekinti, úgymond figyelmeztető sztrájknak is mondhatnák és annak érdekében, hogy elkerüljük a valódi nagy csapást, amikor január 29-én a munkabeszüntetés miatt, országos szinten több mint 26 000 menetrendszerint közlekedő járat maradhat ki, javaslom, hogy a mai napon 24 óráig

jöjjön létre egy megállapodás a SZAKSZ bérkövetelésével kapcsolatban.

Bízom a közreműködésében és megteremti annak lehetőségét, hogy a felek között a tárgyalás és a megállapodás megtörténjen, annak érdekében, hogy a január 29. napján folytatódó sztrájk megtartásától, a SZAKSZ el tudjon állni.

Tisztelettel:

Dobi István
elnök”

(Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet/Facebook)

Valódi Hírek