Készülhet Orbán: Befutott a kíméletlen üzenet Lengyelországból

Ezt nem teszi zsebre.

Magyarország a XX. században kétszer is a „sötét oldalon” állt, Orbán Viktor pedig a jelek szerint nem tanult a múlt leckéiből – fogalmazott Janusz Lewandowski lengyel politikus a minap egyik véleménycikkében.

Mint kifejtette, a magyar kormányfő a szuperhatalom iránti örökös nosztalgiában él, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy baráti viszonyt ápol Vlagyimir Putyinnal és blokkolja az Ukrajnának szánt EU-s támogatásokat.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a magyar miniszterelnök vétózott a kérdéssel összefüggésben a decemberi uniós csúcstalálkozón és félő, hogy februárban is erre készül. A politikust többen igyekeztek jobb belátásra bírni, miközben a közösségben már felmerült, hogy Magyarország nélkül támogassa Volodimir Zelenszkijéket.

A következő EU-s csúcs csütörtökön lesz, az egyeztetéseknek pedig komoly tétje van: amennyiben Orbán ismét blokkolja az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatást, felmerülhet Magyarország szavazati jogának megvonása, valamint

a brüsszeli pénzcsapok teljes elzárása is.

Mint ismert, Lengyelországban Donald Tusk új, Európa-párti kormánya jelentős átalakításokat hajtott végre többek között a média területén is. Tusk december közepén közölte, hogy a jövő évi lengyel költségvetésben nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az ugyanis csak a jelenlegi helyzet „javítása” után lesz lehetséges.

Bejelentését rövidesen felmentések kísérték, a kormányfő a titkosszolgálatok vezetői között is mazsolázott, miközben a korrupcióellenes hatóság vezetőjét is leváltotta.

Lewandowski véleménycikkében kifejtette:

Lengyelország visszatért az egyesült Európa jövőjéért folytatott küzdelemhez

és bízik benne, hogy Magyarország is így fog tenni, szem előtt tartva a történelmi szövetséget a két ország között.

Mindemellett hangsúlyozta: a közösséget az alkotó országok együttes erejére kell építeni, mert az

EU-t belülről gyengíteni „öngy*ilkos stratégia”.

(via Rzeczpospolita/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikkek:

Ennyi volt, vége a játszadozásnak: Kőkemény üzenetet küldött Orbánnak az uniós biztos

Tornádóként csap le Varga Judit haragja: Traktorral gyalulná le az EU-t a bukott igazságügyi miniszter

Valódi Hírek