Beindult a dominó: Országokon átívelő következménye lett a lengyel kormányváltásnak

Meglepő, de magyar vonatkozása is van a változásnak.

Lengyelországban egy új, Európa-párti kormány máris komoly változást hozott a médiakörnyezetbe – hívta fel a figyelmet Varga Zoltán, aki mellesleg szeptemberben vásárolt részesedést az egyik lengyel lapban.

Donald Tusk, a frissen megválasztott lengyel kormányfő december közepén közölte, hogy a jövő évi lengyel költségvetésben nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az ugyanis csak a jelenlegi helyzet „javítása” után lesz lehetséges.

Bejelentését rövidesen felmentések kísérték, Tusk a titkosszolgálatok vezetői között is mazsolázott, miközben a korrupcióellenes hatóság vezetőjét is leváltotta.

December 28-án érkezett a hír, hogy a lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter úgy döntött,

felszámolási eljárást indít a közszolgálati média ellen.

Január 9-én, kedden letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőit.

A Central Médiacsoport tulajdonosa a Bloombergnek a történtekkel összefüggésben elmondta: cégét a választások után kereste meg egy lengyel állami vállalat, mondván, hogy

boldogok, mert végre újra dolgozhatnak.

„Egyfajta kockázat volt közvetlenül a választások előtt bejelenteni az üzletet, de jó döntésnek bizonyult”

– fogalmazott Varga, hozzátéve, hogy elkötelezett a közép-európai terjeszkedés mellett.

Mint mondta, idehaza Orbán Viktor „szorítása” csak erősödni fog az EP-választások közeledtével, nincs vita, és ebben rejlik a jelentős különbség, Lengyelországhoz mérten ugyanis Magyarországon „kevesebb reményünk van”.

Sajnos, nincs Tuskunk

– mutatott rá a Central Médiacsoport tulajdonosa.

Valódi Hírek