Mi lesz ebből? Olyan brutális drágulás jöhet, amilyet évtizedek óta nem látott Magyarország

Senki nem lesz boldog, ha a legrosszabb forgatókönyv következik be.

Mint írtuk, a héten biztosan emelkedni fognak az üzemanyagárak a vörös-tengeri összetűzések miatt, amelyek következtében nemzetközi szinten drágult az olaj, emellett pedig a forint múlt heti szereplése sem segít a helyzeten – a hazai fizetőeszköz hétfőn reggel is gyengélkedett.

A kormány januárban „brüsszeli nyomásra” emelt az üzemanyagárakon több mint 40 forinttalOrbán Viktor decemberben úgy nyilatkozott, hogy

a drágítás mértékéről a kormánya döntött.

Santo Martin, a Makronóm Intézet vezető elemzője a minap úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy a megnövekedett geopolitikai kockázatok miatt

jelentős áremelkedésre kell készülni az elkövetkezendő hónapokban.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók támadásai komoly akadályokat gördítenek a vörös-tengeri kereskedelem elé, ám még komolyabb veszélyt jelent, ha a válság továbbterjed az olajkereskedelem 30 százalékát átengedő Hormuzi-szorosra – részletezte.

Más szakértőkkel egyetértésben kifejtette, hogy a Hormuzi-szoros lezárása esetén az olajárak rövid távon is 20 százalékkal emelkedhetnek, a drágulás mértéke pedig a 60-80 százalékot is elérheti 2-4 hónap múlva. Hozzátette, hogy a többi elemzőhöz hasonlóan csekély esélyt lát erre a forgatókönyvre – amelyet mellesleg korábban Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is említett.

Santo Martin ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a világon 9 kulcsfontosságú fojtópont van a tengeri szállítmányozás tekintetében, közülük pedig 5 geopolitikailag instabil területen található.

A hazai töltőállomásokon biztosan komoly drágulásra készülhetünk, a hétvégén az alábbi számokkal találkozhattunk a kutakon:

95-ös benzin: 590 forint / liter

Gázolaj: 625 forint / liter

A hét közepén mélyebben bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba, amennyiben a volán mögé akarunk ülni: szerdától 10 forinttal drágul mindkét üzemanyagtípus.

Valódi Hírek