Rendkívüli bejelentéssel rukkolt elő Szijjártó: Két év után először hátrálhat meg a kormány (+videó)

Micsoda fordulat!

Az Orbán-kormány és Ukrajna kapcsolatában lassan annyiszor jött 180 fokos fordulat, hogy azt nem tudjuk követni. Az álláspontok lassan naponta változnak. Tavaly nyáron például a házelnök, Kövér László adott hajmeresztő nyilatkozatot az orosz–ukrán háborúról.

Kövér úgy látta, az ukrajnai konfliktus lezárására „a legjobb forgatókönyv” egy tűzszüneti tárgyalás lenne, és utána lehetne megpróbálni felépíteni egy új európai biztonsági architektúrát, amely minden fél számára megfelelő biztonsági garanciákat ad.

„Bennünket – bocsánat, lehet hogy érzéketlenül hangzik, vagy úgy hangzik, mintha bizonyos erkölcsi szempontok egyáltalán nem játszanának szerepet a magyar kormány és Magyarország álláspontjában –

de bennünket nem érdekel, ki nyer

– mondta 2023 júliusában Kövér.

Az ukránok EU-csatlakozásáról szóló döntésről például ki kellett zavarni Orbán Viktort.

Ahogy beszámoltunk róla, Olaf Scholz német kancellár javasolta Orbánnak, fontolja meg, hogy rövid időre elhagyja a termet, ha valóban nem hajlandó beleegyezni a bővítési tárgyalások megkezdésébe Kijevvel.

„Menjen, igyon egy kávét!”

– mondta Scholz a magyar kormányfőnek a decemberi vezetői csúcstalálkozón az összegyűlt uniós kollégák előtt.

Scholz ötlete lehetővé tette a Magyarországon kívüli 26 EU-vezető számára, hogy egyhangúlag jóváhagyja az Ukrajna csatlakozásával kapcsolatos tárgyalások megkezdését.

Szijjártó Péter hétfői élő videójában viszont már arról beszélt, hogy

az ukrán delegációval tárgyal a Kijevnek szánt segélyekről.

A magyar kormány attól kategorikusan elzárkózik, hogy fegyvereket szállítson a szomszédos országba.

Szijjártó szerint nem működik a jelenlegi EU-s stratégia, amely az orosz–ukrán háborút akarná megoldani.

Izraelről szólva elmondta, hogy

„nonszensz népirtással vádolni egy országot, amelyet bestiális támadás ért”.

„Szégyelljék magukat azok, akik nőket és gyermekeket használnak élő pajzsként!”

Szerinte sokan fogalmaztak meg Izraellel szembeni kritikát az Európai Tanács hétfői ülésén, azonban az izraeli külügyminiszter nem bocsátkozott éles vitába senkivel, hanem a közös megegyezésre törekedett.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy egy magyar túsz van még a Hamász fogságában, azonban a kiszabadítására irányuló lépésekről – azok biztosítása miatt – nem kívánt beszélni.

A magyar kormány Izraelt a sportban támogatja: mivel a háború sújtotta országban nem tudják biztonságosan megrendezni a labdarúgó-mérkőzéseket, Magyarország felajánlotta a sportlétesítményeit. Így a közeljövőben több izraeli meccset rendeznek meg hazánkban.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek