Figyelmeztet a MÁV: Idén januárban kétszer annyi vasúti átjárós baleset volt, mint tavaly

Közleményt adtak ki.

A MÁV hálózatán januárban eddig kétszer annyi baleset történt vasúti átjárókban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A balesetek oka jellemzően a figyelmetlenség és a KRESZ-szabályok megszegése volt – tájékoztatta a vasúttársaság vasárnap az MTI-t.

KAPCSOLÓDÓ: Elkészült a MÁV a legdrágább vécével

Közleményükben felidézték, hogy tavaly összesen 61 baleset történt vasúti átjáróban, ez mintegy 30 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A balesetek közül 8 volt halálos, amely 9 áldozattal járt, és 6 baleset végződött súlyos sérüléssel, 17 sérülttel. 12 balesetben 13-an sérültek meg könnyebben, és 35 végződött anyagi kárral.

A balesetek száma idén emelkedésnek indult,

ezért a vasúttársaság ismét felhívja a figyelmet a körültekintő közlekedés és a KRESZ-szabályok betartásának fontosságára.

A közleményben jelezték: vasárnap délelőtt is történt ütközés, egy autó a vonat oldalának hajtott Fehérvárcsurgónál.

Az év első hónapjában a KRESZ szabályainak megszegése miatt történt balesetek során személygépkocsival, kisteherautóval és mezőgazdasági járművel is ütközött vonat. A januárban bekövetkezett baleseteket a járművezetők figyelmetlensége, és egy esetben a vasúti átjáróban rekedt műszaki hibás jármű okozta – közölték.

Ilyen esetben azonnal el kell hagyni a járművet, és a 112-es segélyhívón jelezni kell a veszélyhelyzetet

– emelte ki a MÁV.

Az elmúlt 15 évben vasúti átjáróban nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset, azokat minden esetben a közúton közlekedő figyelmetlensége vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta. A MÁV hálózatán a vasúti átjárók védelme, azok biztosítási módja kivétel nélkül minden esetben megfelel a hatóságilag előírt biztonsági szintnek – tudatták.

A MÁV 2022 áprilisában Érj haza biztonságban! címmel indította el országos balesetmegelőző kampányát a közlekedők tájékoztatása, figyelmének felkeltése és a közlekedési morál javítása érdekében. A kampányt idén is folytatják, körültekintő közlekedésre kérik a járművezetőket, kerékpárosokat és gyalogosokat.

A MÁV arra kéri a közlekedőket, hogy minden körülmények között tartsák be a szabályokat,

és csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem akadályozza az áthaladást – írták a közleményben.

Valódi Hírek