Árnyékkormány: Csak baloldali fordulattal lehet kilábalni a jelenlegi szociális válságból

Molnár Csabáék bejelentették az idei első árnyékkormányülés döntéseit.

A keddi árnyékkormányinfón Molnár Csaba EP-képviselő, a Dobrev Klára vezette árnyékkormány kancelláriaminisztere és Kálmán Olga szóvivő ismertette a megtárgyalt előterjesztéseket.

A pedagógus-béremelésekről

Molnár Csaba felidézte, hogy Magyarországon évtizedes múltja van a pedagógus-béremeléssel történő kormányzati trükközésnek, így nem volt meglepő, hogy Gulyás Gergely bejelentése után hamar kiderült:

a kormány nem akkor, nem annyit és nem úgy emel a pedagógusbéreken,

mint ahogy azt előzetesen megígérte. Az eddigi késlekedés is hatalmas károkat okozott a közoktatásnak:

Európa-rekorder infláció tette élhetetlenné a pedagógusok életét is Magyarországon

– hangsúlyozta Molnár. Arra is rámutatott, hogy az Európai Unión belül a hazai pedagógusok állnak a legrosszabbul: „a magyar tanárok a diplomás átlagbér 66 százalékát keresik – az OECD-átlag 90 százalék” – hívta fel a figyelmet.

Az árnyékkormány előterjesztése szerint

vissza kell venni a jogtalanul elbocsátott pedagógusokat, és meg kell adni a béremelést

a nem pedagógus végzettségű iskolai dolgozóknak is.

A kormánynak be kell tartania a pedagógusoknak tett korábbi ígéretét, miszerint az érintettek havi illetménye a teljesítményértékelés eredménye miatt a minimumösszegnél alacsonyabb összegben nem határozható meg.

Az európai minimálbér-szabályozásról

Az árnyék-kancelláriaminiszter arról az előterjesztésről is beszámolt, amely szerint ideje volt, hogy a parlament idén májusban végre tárgyaljon az európai minimálbér-szabályozás alkalmazásáról.

Ez azonban önmagában nem lesz elegendő a magyar bérek felzárkóztatására. Ahhoz, hogy a magyarok ne az EU második legalacsonyabb fizetéseit vigyék haza, az európai minimálbér-szabályozás bevezetése mellett

adómentessé kell tenni a minimálbért.

Így közel 50 ezer forinttal lehetne megemelni a legkisebb magyar fizetést, amely hatással lenne a magasabb bérekre is. Európában csak a bolgár bérek vannak a magyarok mögött, egy éve már a román keresetek is megelőzik a magyarokat.

A családokat és a nyugdíjasokat sújtó terhekről

Molnár Csaba arról is beszélt, hogy csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfaterhét, és növelni kell jelentősen a családi pótlékot.

A nyugdíjaknál pedig vissza kell hozni a svájci indexálást,

ami az infláció mellett a bérek növekedését is figyelembe veszi.

A magyarországi helyzetről általánosságban

Az előterjesztésből kiderül, hogy az árnyékkormány ezen túl megerősítené a szakszervezeteket, ösztönözné az ágazati megállapodásokat és kollektív szerződéseket,

valamint visszaadná a dolgozóknak a mára kiüresített sztrájkjogot.

Az árnyékkormányinfó végén Molnár Csaba a magyar gazdaság és a költségvetés állapotával foglalkozó előterjesztésről is beszámolt. Mint mondta, 2023-ban

„csökkent az ipari termelés, csökkent a kiskereskedelmi forgalom, egyszerre szálltak el a kamatok és állt le a lakossági hitelezés” – jegyezte meg az árnyék-kancelláriaminiszter.

Csak szociáldemokrata fordulattal képzelhető el a jelenlegi helyzetből való kilábalás

– fűzte hozzá.

Ennek többek között része a korrupcióval való leszámolás és a jogállam helyreállítása, a továbbra is felfüggesztett uniós források hazahozatala, az orosz energiafüggőség megszüntetése és a megújuló energiaforrások támogatása.

Az egészségügyben pedig 9000 új szakdolgozóra, 3000 új szakorvosra és 500 háziorvosra van szükség, hogy pótolni lehessen a hiányzó egészségügyi dolgozókat.

Kérdések

Lapunk arról érdeklődött az árnyék-kancelláriaminiszternél, mi a Demokratikus Koalíció véleménye arról, hogy az elmúlt időszakban több cégről is kiderült: kirúgta a magyar dolgozóit, hogy vendégmunkásokat vegyen fel a helyükre. Minderre azok után került sor, hogy ezek a cégek milliárdokat kaptak az adófizetők pénzéből az államtól munkahelyteremtésre.

Molnár Csaba válaszában hangsúlyozta, hogy

a kormány a Távol-Keletről behozott vendégmunkások kapcsán folyamatosan hazudott Magyarországnak.

Két ilyen alapvető hazugság volt, az egyik az, hogy legfeljebb 80 ezer vendégmunkást hoznak be – ehhez képest maguk vallották be, hogy már 120 ezer keleti vendégmunkás dolgozik Magyarországon.

A másik hazugság az volt, hogy csak üres álláshelyeket lehet vendégmunkásokkal betölteni. Erre törvényt is hoztak, ám azt nem tartják be. Valójában az történik, hogy megüresítik az álláshelyeket: azaz kirúgják az ott dolgozó magyarokat – jegyezte meg.

Nem igaz, hogy évek óta betöltetlen helyekre érkeznek a vendégmunkások.

„Nem lehetséges az, hogy valakit azért bocsássanak el az állásából, mert egyébként a helyére az Európai Unión kívülről toborzott munkavállalókat szeretnének behozni!”

– fejtette ki lapunk kérdésére Molnár.

„Törvényben kell ezt a gyakorlatot egyszer s mindenkorra megtiltani”

– tette hozzá.

Lapunk azt is megkérdezte, hogy a napokban a sajtót bejárt elképesztően hosszú kórházi várólistákon – megírtuk, hogy van, ahol közel 7 évet kell várni egy térdprotézis-műtétre – hogyan lehetne kormányzati eszközökkel változtatni.

Molnár Csaba elmondta:

az Orbán-kormány egyetlen módon küzdött a kórházi várólisták megszüntetésével: eltitkolta az adatok egy részét.

Egy új rendelet szerint csak bizonyos hosszúságú várólistákról kell beszámolni – így kozmetikázzák a statisztikákat.

Tarthatatlan, hogy a költségvetés legnagyobb vesztese az egészségügy legyen

– tette hozzá.

Ha igaza lesz a kormánynak, és idén „csak” 5 százalék lesz az infláció, a kormány már akkor is bevallottan kevesebbet költ az egészségügyre, mint a pénzromlás tervezett mértéke.

Az árnyékkormány növelné az egészségügy költségvetését, ezzel párhuzamosan pedig a háziorvosok, az orvosok, az ápolók és a kórházi személyzet létszámnövelésére van szükség.

A teljes tájékoztatót itt nézheted vissza:

(Molnár Csaba/Facebook)

Valódi Hírek