Mi baj van? Orbán kikelt az ágyból, és rögtön egy sor furcsaságot hordott össze

A kormányfő pénteki rádióinterjújában részletezte az elmúlt hetek eseményeit.

Megtartotta szokásos péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor. A kormányfő közölte: sűrű évünk lesz, jövő héten Moldávia miniszterelnöke érkezik Magyarországra, emellett pedig javában zajlanak a soros elnökség előkészületei.

A szlovák miniszterelnök, Robert Fico látogatását kiemelkedő eseményként értékelte, régi harcosnak nevezte őt, továbbá kijelentette: mára csak pozitív elemei maradtak a szlovák–magyar kapcsolatoknak.

Beszámolt arról, hogy egy munkacsoportot hoztak létre, amelynek feladata lesz, hogy javaslatokat tegyen a határon elő emberek életminőségének javítására.

A vietnámi miniszterelnök látogatásához hozzáfűzte: a Nyugatnak meg kell értenie, hogy nem egyedül diktálja a nemzetközi és a gazdasági élet szabályait, Vietnám a leggyorsabban fejlődő országok között áll (sic!), a velük való együttműködésben nagy gazdasági potenciált látnak. Mint mondta,

szeretnék, ha a vietnámiak beruháznának Magyarországon.

Szó esett arról, hogy körülbelül 20 milliárd eurónyi uniós forrás marad befagyasztva mindaddig, amíg Magyarország a sz*xuális kisebbséget érintő jogokkal és a menedékjoggal összefüggő aggályokat ki nem küszöböli, és maradéktalanul teljesíti a közösség feltételeit – erről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozott a héten.

Orbán szerint a közelgő EP-választások miatt számos vezető „túl akar élni„, és amíg Magyarországon „kikövetelik a politikusokból az egyenes beszédet” (sic!!), addig Brüsszelben ez nem így működik. A kormányfő úgy véli, utóbbi a francia királyi udvarra hasonlít, ahol lehet „bájologni„.

Meglátása szerint a „brüsszeli tolvajnyelvet” nem értik az emberek, ezért előkerül az egyenes, direkt beszéd, így a bizottság elnökének is ki kellett mondania, hogy „mi a baj a magyarokkal„.

Megjegyzés: jól értjük; Orbán Viktor letolvajozta a brüsszeli vezetést. Mindezek ellenére is magának követeli az összes EU-s forrást.

Orbán szerint azonban „nincs az a pénz„, amiért migránsokat engednének be az országba, és „nincs az a pénz”, amiért LMBTQ-aktivisták „kezére adnánk a gyermekeinket és az unokáinkat„. Utóbbit azonban senki nem kérte tőle…

Elmondása szerint „köztudott”, hogy Brüsszel indokai az uniós pénzek visszatartására sületlenségek.

A nemzeti konzultációval összefüggésben úgy magyarázkodott: „a nemzeti összetartozásunk ezer évre nyúlik vissza, Magyarországon az összetartozás érzése megvan, amit leteszünk az asztalra, az összeadódik egy közös jövővé. Ez erős megkülönböztető jegye a magyaroknak, Nyugaton ezt nacionalizmusnak, fasizmusnak hívják, ám ezekhez semmi köze nincs, ez egy pozitív dolog” – részletezte, de azt elfelejtette, hogy nem az összetartozást hanem a széthúzást erősíti pártja retorikája.

Saját bevallása szerint ő maga a nemzeti konzultációt nemcsak a kérdések miatt, hanem a közös aktus miatt is fontosnak tartja.

Emellett szóba került az is, hogy a pedagógusok béremelésére sokat kellett várni. Orbán szerint a magyarok 2023-ban bebizonyították, hogy

a hazai gazdaság válságálló az EU-s pénzek nélkül is.

Úgy vélekedett, hogy a válságokat és az inflációt is letörték uniós segítség nélkül, 2024 a növekedés éve lesz. Továbbá úgy fogalmazott: az uniós források gyorsítják őket, a 6 évre szóló, a pedagógusok béremelését célzó programjukat a brüsszeli pénzekkel fele annyi idő alatt tető alá hozhatják.

Mint közölte: örül, hogy 2023-ban elfogadták a státusztörvényt, reményei szerint a pedagógusok teljesítménye javulni fog ennek hatására és az érintettek higgadtabb munkakörnyezetben dolgozhatnak.

Megjegyezte: Magyarország tiszteli a pedagógusokat (sic!), a „nemzet napszámosainak” is szokták őket nevezni. Ezzel a mondattal viszont nem épp a megbecsültséget bizonyította; sőt, megalázta őket. A fizetések körüli huzavona sem épp a megbecsültségre mutatott rá.

Orbán reméli, hogy egyre több férfi találja majd vonzónak a pedagóguspályát.

A béremelésekhez hozzáfűzte: ha van pénz, az jó hír. A kórházban dolgozó ápolók fizetésemeléséről úgy nyilatkozott: az ő részükre is hirdettek egy 3 éves bérfejlesztési programot, meglátása szerint

az elviselhetőség határáig rendeződtek a fizetések a szóban forgó területen.

Szót ejtett a 13. havi nyugdíjról. Mint közölte, ez minden évben komoly beszélgetést igényel a pénzügyminiszterrel, de idén is meg fogják kapni a jogosultak az összeget.

Az inflációval összefüggésben elmondta: első kézből érkeznek hozzájuk jelzések a nemzetközi bankvilágból, a jegybankkal is konzultálnak. Meglátása szerint az infláció visszaemelkedésének hazánkban kicsi az esélye. Véleménye szerint a növekedés nagyobb kihívás elé állítja a kormányt.

Mindemellett közölte, hogy a gazdaság növekedéséért Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter felel, „ezt neki meg kell oldania”. Ez is azt bizonyítja, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter kezéből kicsavarta az érdemi hatalmat a kormányfő.

(Orbán Viktor/YouTube)

Valódi Hírek