Vasszigorral üzent az EU Orbánéknak: Egy fityinget sem kapnak, amíg ezt nem lépik meg

Rengeteg pénz maradt befagyasztva különböző aggályok miatt.

Bár az igazságügy területén több feltételt is teljesített a magyar kormány, egyéb aggályok miatt mintegy

20 milliárd eurónyi uniós forrás marad továbbra is befagyasztva,

amíg Orbán Viktorék nem teljesítik az összes eléjük támasztott feltételt – közölte Ursula von der Leyen szerdán Strasbourgban.

Az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén úgy fogalmazott, hogy az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvény többek között biztosítja a bírói függetlenség megerősítését.

A sz*xuális kisebbséget érintő jogokkal, az akadémiai szabadsággal és a menedékjoggal összefüggő aggályok miatt azonban befagyasztva marad több milliárdnyi forrás – fűzte hozzá.

Továbbá hangsúlyozta, hogy a pénzek felhasználását – hazánk előfinanszírozásként kapott körülbelül 10 milliárd eurót – az uniós intézmény nyomon fogja követni. Mint mondta, a közösség érdekeinek, a költségvetés védelmének érdekében

a bizottság minden rendelkezésre álló eszközt fel fog használni.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter beszédében azt mondta, az Európai Unió Tanácsának január elején kezdődött féléves belga elnöksége aggódik a jogállamiság európai helyzete miatt. Mivel nem akarja, hogy sérüljön a jogállamiság elve Magyarország esetében sem, folytatja a 7-es cikk szerinti eljárást, miközben párbeszédet folytat a magyar kormánnyal.

„A jogállamiságra és az uniós költségvetés védelmére vonatkozó intézményi reformok megvalósítására van szükség az uniós pénzek folyósításokhoz”

– fogalmazott Hadja Lahbib, majd hozzátette: az uniós belga elnökség folytatja a párbeszédet Magyarországgal és a reméli, hogy a szükséges reformokat végrehajtják, az unió pénzügyi érdekei nem sérülnek.

Guy Verhofstadt liberális EP-képviselő felszólalásában azt mondta, az Európai Bizottság engedett Orbán Viktor zsarolásának a Magyarországnak járó pénzek egy része felszabadításával. Hozzátette: „ezt most le kell állítani”, ellenkező esetben az EU újabb utat nyit az „orbáni zsarolásoknak”.

Szavai szerint az érvényes uniós szerződések értelmében a tervezett pénzügyi támogatás jár Ukrajnának. A maradék 26 uniós tagország együttműködésében az ukrajnai támogatás elfogadása megoldható – mondta.

„Keménynek kell lenni Orbán Viktorral szemben. A csata nem Magyarországról szól, hanem az európai liberális demokráciáról. Ezt a csatát meg kell nyerni”

– mondta Guy Verhofstadt.

A belga politikus végezetül azt tanácsolta a tagországi kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsának, hogy vonja meg Magyarország szavazati jogát az uniós szerződések 7-es cikkének értelmében.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2024/01/17/messze-meg-a-vege-sorsfordito-elhatarozasra-jutott-az-eu-ettol-a-plafonon-lesz-orban

Valódi Hírek