A DK képviselői igennel szavaznak az Orbán-kormányt azonnali cselekvésre felszólító állásfoglalásra az EP-ben

A hallgatók és a kutatók életét is súlyosan érinti a kizárás.

Több mint egy éve derült ki, hogy a magyar egyetemek kormányzati megszállása és alapítványi privatizálása miatt a hallgatók nem vehetnek részt az Erasmus elnevezésű európai cserediákprogramban, a magyar kutatók pedig a Horizont nevű kutatási együttműködésben – emlékeztetett Barkóczi Balázs keddi online sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor felismerte az általa okozott károkat, mégis úgy döntött, hogy nem fontosak a magyar egyetemisták és kutatók, fontosabb a hazai egyetemek megszállása, mint az európai együttműködésekben való részvétel – mutatott rá az oktatási és kulturális árnyékminiszter.

Az árnyékkormány szerint a Horizont-program pótlására a „sufnituninggal” összedobott Hu-rizont-program jelzi: a kormány beletörődött abba, hogy Magyarország kimarad az európai oktatási és kutatási együttműködésekből – fogalmazott a Demokratikus Koalíció politikusa.

Mint mondta, ez káros minden magyar hallgatóra és kutatóra, valamint a hazai oktatás és kutatás-fejlesztés egészére nézve is.

„A Dobrev Klára vezette árnyékkormány éppen ezért szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után. Ki kell zárni minden kormánypárti politikust az egyetemek mögött lévő alapítványokból, az egyetemi vagyont pedig újra az államnak kell ellenőriznie!”

– hangsúlyozta Barkóczi Balázs.

Közleménye szerint azért, hogy nyomást helyezzenek a kormányra a magyar hallgatók és kutatók érdekében, a DK EP-képviselői az Európai Parlamentben kedden megszavazzák azt az állásfoglalást, amely felszólítja az Orbán-kormányt, hogy

haladéktalanul tegyen eleget a jogállamiság elvének

és hajtsa végre azokat a reformokat, amelyek lehetővé tennék a magyar részvételt a Horizont- és az Erasmus-programokban.

Hozzátette, hogy az együttműködésben való részvétel nemcsak azoknak fontos, akik cserediákként külföldön tanulnának vagy kutatóként európai programokban vennének részt, hanem azoknak is, akik azt szeretnék, hogy a diplomájukat elismerjék külföldön is, valamint érjen valamit az a tudás, amelyet a hazai egyetemeken megszereztek.

„Ha marad az egyetemek kormányzati megszállása és Magyarország továbbra is kimarad az európai együttműködésből, akkor az az egész magyar felsőoktatásnak fog súlyos károkat okozni”

– hívta fel rá a figyelmet az oktatási és kulturális árnyékminiszter.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek