Színt vallott Navracsics: Nagyon rossz hírek érkeztek az Európai Unióból

Nem köntörfalazhatnak tovább.

Megírtuk, hogy a Tempus Közalapítvány július 13-án csütörtökön bírálja el az egyetemek Erasmus+-pályázatait, azonban ha nem sikerül tető alá hozni a megállapodást november végéig az Európai Bizottsággal, úgy a modellváltó egyetemekkel nem fogják tudni megkötni a támogatási szerződéseket a 2023–2024-es időszakra.

Márpedig a megállapodást nem sikerült tető alá hozni azóta sem. Navracsics Tibor hétfőn arról beszélt, hogy a tárgyalások megrekedtek.

A látótávolságban sincs, hogy a kormány megegyezzen az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásáról.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke közölte: a modellváltó egyetemek egyelőre nem számíthatnak uniós forrásokra. Az első Orbán-kormány oktatási minisztere úgy látja, hogy „a kormány szórakozik a fiatalok jövőjével”.

A lengyel állami hírügynökségnek (PAP) adott interjúban azt is leszögezte: a szuverenitásvédelmi törvény miatt viszont nem aggódik.

„Más országokban is vannak olyan törvények, amelyek általában a választási kampányokba vagy az ország belpolitikájába való külső beavatkozás korlátozására és átláthatóságának biztosítására irányulnak”

– mondta.

A volt biztos a kohéziós alap zárolásának feloldásáról is nyilatkozott.

Ahogy azt megírtunk, az EU-s pénzcsap nem nyílt ki teljesen: a hétéves uniós támogatások egy kisebb tételéről, mintegy 10 milliárd euróról, azaz közel 4000 milliárd forintról döntött úgy a bizottság, hogy feltételesen hozzáférhetővé teszi.

Navracsics abban bízik, hogy a fennmaradó pénzeket, amelyre szerinte Magyarország jogosult, hamarosan feloldják.

„Ami az újjáépítési alapot illeti, még csak most kapjuk az első előleget. Bízunk benne, hogy ezután folyamatosan áramlik majd a pénz az újjáépítési alap projektjeire”

– tette hozzá.

Hogy az optimizmusa indokolt-e, erősen kérdéses. December végén beszámoltunk arról, hogy bár Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az EU-csúcson azt állította, hogy „a magyar kormány a jogállamisági eljárás minden követelményét teljesítette”.

Az Európa Tanács jelentésében azonban nem egészen ez szerepel. Az is benne van az értékelésben, hogy

  • az Integritás Hatóság éves jelentései alapján továbbra is fennmaradnak jelentős gyengeségek,
  • kockázatok
  • és hiányosságok,
  • különösen a közbeszerzések,
  • az ügyészségi munka hatékonysága
  • és a korrupció elleni küzdelem terén.

(economx.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek