Váratlan szembenállás: Tételesen cáfolták a miniszter állításait az EU-s programról

Kínos.

Nemrég derült ki, hogy összeférhetetlenség miatt 2022. december 15-i hatállyal az Európai Bizottság felfüggesztette az Erasmus+ és a Horizon Europe támogatásait a vagyonkezelő alapítványi kézbe adott magyarországi egyetemek esetében.

Erre válaszolt az Orbán-kormány néhány minisztere, Gulyás Gergely, Navracsics Tibor és legutóbb Csák János azzal, hogy a modellváltásra kényszerített egyetemek a nemzetközi felmérések tanúsága szerint milyen jól teljesítenek, nőtt a publikációk száma és a külföldi hallgatóké is, csakhogy – olvasható az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) Facebook-bejegyzésében – számok nem ezt mutatják.

A szervezet közlése szerint pont, hogy az ellenkezője tűnik ki az adatokból. A szervezet a Magyar Tudományos Művek Tárában található adatokat vette alapul, amelyek a publikációk számát mutatja, noha még a 2022-es adatok nem véglegesek.

Az egyetemi rangsorban csak a Semmelweis Egyetem és az Óbudai Egyetem esetében látható javulás, a többi intézmény esetében visszaesés tapasztalható. A második legjobb magyar egyetem, az ELTE pedig (még) nincs alapítványi kézben.

„Sehol nem látható az óriási javulás semmilyen mutató tekintetében, egyes egyetemeknél ugyanakkor kifejezetten visszaesés mutatható ki. Egyértelmű, az egyetemek alapítványba szervezése semmiképpen nem sikertörténet. Az EU-s támogatások elapadása és a nemzetközi kapcsolatok ebből következő sérülése miatt egyértelműen kudarcról beszélhetünk”

– írták.

(via Népszava)

Valódi Hírek