Megkongatták a vészharangot: Januártól elszabadulhat a pokol a magyar kórházakban

Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!

Országszerte gondban lesznek a kórházak 2024. január 1-től a bérnővéri foglalkoztatás kivezetése miatt – mondta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség alelnöke az Economxnak.

A szakember szerint

nem lesz biztonságosan üzemeltethető mindegyik intézmény,

mert az elkövetkezendő hetekben nem lép be helyettük annyi – egészségügyi szolgálati jogviszonyt választó – munkavállaló az intézményekbe, hogy kiváltsa őket.

A kórházban dolgozók aggódnak, mert

osztályok válhatnak működésképtelenné

– mondta egy neve elhallgatását kérő szakdolgozó, aki nem tudja, hogyan fogják pótolni a bérnővérek kiesése miatti létszámhiányt

  • a Szent Imre kórházban,
  • a Szent János kórházban
  • vagy az Uzsokiban.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke egy egészségügyi konferencián a következő tíz év tendenciáját ahhoz hasonlította, mint amikor a Titanic ment a jéghegy felé. Elmondása szerint

a hazai betegellátásból 25-30 ezer szakdolgozó hiányzik.

Jelenleg 130 ezren dolgoznak a szakellátásban, de 15 ezer ember akár egy nap alatt kivonulhat a rendszerből a kora miatt.

Míg Magyarországon ezer lakosra hat szakápoló jut, az Amerikai Egyesült Államokban 17.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint is biztos, hogy januártól tovább fog csökkenni a szakdolgozók száma a kórházakban és az osztályokon is, mert nem lehet új szerződéseket kötni a bérnővérekkel.

Elmondása szerint többször tettek javaslatot arra, hogy nyugdíjasok visszafoglalkoztatása gördülékenyebb legyen, de van egy olyan szabály, hogy aki a közszférából ment nyugdíjba, akkor annak tilos oda-vissza dolgozni, mert kétféle jogcímen nem akarnak közpénzt kifizetni. Emiatt az egészségügyben ez most szinte lehetetlen, pedig más, hasonló cipőben járó szakmáknál – mint például a pedagógusoknál –, már adtak erre engedélyt.

De Soós másban látja az igazi megoldást. Úgy véli, magasabb bérekkel lehetne kompenzálni azt, hogy a szakdolgozók visszatérjenek a szakmába, mivel

több tízezren hagyták el a betegellátást és mentek el a kereskedelembe a magasabb bérek miatt.

A jövőre esedékes 20 százalékos szakdolgozói béremelés szerinte erre kevés. Ráadásul a félfeudális, parancsolgatós, vezetői stílusból elege van a fiatal dolgozóknak, ezen is változtatni kellene, hogy vonzóbb legyen az egészségügyi pálya.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/12/14/tovabb-dagad-a-botrany-kiderult-kiket-rugott-ki-pinter-sandor-a-korhazak-elerol

Valódi Hírek