Koránt sincs vége: Készülhet Lázár János, bejelentették az újabb gigasztrájkot

Folytatják.

Eddig 5107 Volánbusz-sofőr írta alá, hogy

a munkáltató nem elégséges bérajánlata esetén kész sztrájkolni

– mondta a Népszavának a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke.

Dobi István közölte, abban az esetben szervez meg egy decemberihez hasonló megmozdulást, amennyiben a 10 400 autóbusz-vezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és aláírásával megerősíti, hogy részt is vesz az esetleges – január 28-ra és 29-re tervezett – sztrájkban.

Ugyanakkor megjegyezzük, a Volánbusz központjában letiltották az adatszolgáltatást, ezért nem lehet pontosan tudni, hány járat maradt ki a korábbi sztrájk során. Dobi István akkor elmondta, őt nem érdekli, hogy a cég milyen számokkal áll majd elő, ő kizárólag a helyi szakszervezeti vezetőktől, a dolgozóktól kapott információk és a sajtóban megjelent fotók alapján tájékozódik.

A szakszervezeti vezető közlése szerint jelenleg 49 százaléknál járnak. Dobi István elmondta, van remény, ugyanakkor még minidig kérdéses, hogy meglesz-e a szükséges aláírás. Jelezte, a következő három napban még szűk 900 buszvezető egyetértésére lenne szükség. A SZAKSZ-nak 2600 tagja van, tehát más szakszervezethez tartozók, és olyan munkavállalók is az akció mellett vannak, akik egyik szakszervezetnek sem tagja – tette hozzá.

A MÁV-Volán csoport érdekegyeztető tanács ülése január 16-án lesz, ahol a munkáltató megteszi az idei az évre vonatkozó bérajánlását. A szakszervezet már tavaly kezdeményezte a tárgyalások megkezdését, ám az egyeztetés elakadt. Ezért hirdettek sztrájkot decemberben. SZAKSZ közölte, 25 százalékos bérfejlesztést tartanak tárgyalási alapnak, de Dobi István kijelentette,

20 százalék alá semmiképpen sem mennek.

A SZAKSZ elnöke elmondta, van arról tudomása, hogy más szakszervezeti vezetők ellenük hangolják a munkavállalókat, és azt mondják, hogy „ez csak a SZAKSZ bulija”. Hozzátette, azzal is riogatják őket, hogy a támogató aláírás a főnökök kezébe kerül, aminek rossz következménye lehet.

„A kiharcolt béremelést nemcsak a SZAKSZ tagjai kapják meg, a sztrájk pedig a munkavállalók joga, és ha a dolgozók többsége összefog, egyetlen munkaadó sem dönt mindenki kirúgása mellett”

– jelentette ki Dobi István.

A MÁV-Volán csoport ülésén részt vesz Lázár János építési közlekedési miniszter is, aki korábban a szakszervezet bérkövetelést „irreálisnak és túlzó mértékűnek”, a decemberi sztrájkot „jogilag erősen vitathatónak”, a szakszervezetet „felelőtlennek” titulálta. A miniszter ugyan „elegánsan” meg is fenyegette a szakszervezetet, ám a bíróság azóta másodfokon is kimondta:

a sztrájk jogszerű volt.

Mindeközben a Mozdonyvezetők Szakszervezete szintén bejelentette: legalább 18 százalékos béremelést követelnek, ha sikertelen lesz a bértárgylás ők is sztrájkolni fognak.

Kapcsolódó:

Aggódhat Lázár János: Hiába fenyegetőzött a miniszter, küszöbön az újabb gigasztrájk

Elszabadulhat a pokol a következő hetekben: A Volánbusz-sofőrök nem adják fel, most jön csak a java

 

Valódi Hírek