Messze még a vége: Országszerte egyre nő a zűr a kórházakban

Több intézményben is akadozik az ellátás.

Ahogy szombaton írtuk, több osztály is leállt a II. kerületi Észak-budai Szent János Centrumkórházban. Az intézmény már az ünnepek alatt is komoly gondokkal küzdött. Karácsony előtt közölték: a kórház kardiológiai osztályán annyira le kellett csökkenteni a fekvőbeteg ágyak számát, hogy nem tudják már ellátni a II. kerületi pácienseket.

Kunetz Zsombor orvos hétfőn a közösségi oldalán arról írt, hogy a Szent Jánosban immár a komoly baleseti sérültek, valamint az ittas sérültek ellátása is problémát jelent. Előbbi esetében az intézmény az épület felújítására hivatkozik, míg az utóbbi ellátás megszüntetésének okait nem firtatták.

A Szent János mellett más intézményekben is akadozik az ellátás – derült ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásából.

Kunetz Zsombor Facebook-bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„A hétvégén a Szent János Kórház botránya után az NNK frissítette a honlapját (amit hónapok óta nem tette meg) és felrakott még 20 kijelelölő határozatot, amelyek az ország különböző egészségügyi intézményeinek, különböző osztályainak a részleges, vagy teljes leállását jelentik be, 2023. december- 2024. januártól.

Így a Szent János Kórház nemcsak a belgyógyászati feladatát nem tudja részlegesen ellátni, hanem a komoly baleseti sérültek ellátását, de az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani.

Az előbbi esetben, épület felújítással magyarázza az intézmény a kapacitás csökkentés, míg az ittas sérültek ellátásnak megszüntetésének okait nem magyarázza a határozat.

A Szent János Kórházon kívül hasonlóan sikeresen kezdi az új évet még néhány megyei centrum kórház is.

Így a Jász-Nagykun-Szolnok Hetényi Géza Centrum Kórházban, az arc- és szájsebészeti ellátás akadozik immár mondhatni hagyományosan, ugyanitt a tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs fekvőbeteg ellátás nem lesz elérhető, és szűnik meg a teljes kapacitása ebben az évben.

A Heves Megyei Markhot Ferenc Centrum Kórházban a szemészet ügyeleti ellátását nem tudják biztosítani, az ügyeleti időben érkező betegeknek Debrecenbe!!! kell menni ellátásért.

A Komárom Esztergom megyei Szent Borbála Kórház az urológia ügyeletei és fekvőbeteg szakellátást továbbra sem tudja biztosítani.

A Budapesti Szent Margit Kórház a gasztroenterológiai ellátást, és a gyomor- bélrendszeri vérző betegek ellátását sem tudja biztosítani.(Ez azért rendkívül hátrányos a kórház ellátási területén élük számára, mert ugyanezt az ellátást a Szent János sem tudja biztosítani, így egyrészt a vérző betegeket a Mentőszolgálattal utaztatni kell a Pesti oldalra, másrészt a még működő kórházakban a gasztroenterológiai várólisták fognak elviselhetetlenné válni.)

És még ezzel nincs vége az új éveben bejelentett részleges, vagy teljes kórházi-, és szakrendelői leállásoknak. Ebből január 6án szombaton az NNK 20 darab határozatot közölt, tavaly egész évben 113 határozatot publikáltak (valószínűleg ennél jóval több volt, csak nem tették fel).

Azonban az, hogy most a Szent János körüli botrány kapcsán hirtelen előkerült 20 darab kijelölő határozat, az

azt sugallja, hogy nem töretlen az NNK és az államtitkárság viszonya.

Valószínűleg már Müller Cecíliáéknak is elege van az Excel kapitány rombolásából”

(Dr. Kunetz Zsombor MBA/Facebook/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikkek:

Érik a botrány: Durván kiakadt a polgármester, amiért leállították az osztályokat a Szent János kórházban

Megreccsent az egészségügy: 20 hónapot is várhatunk egy műtétre

 

Valódi Hírek