Iszonyú kínos ügybe keveredett az államtitkár: Nyomozás indult ellene

Nagy a balhé.

Nyomozás indult az olasz kulturális minisztérium államtitkára ellen, mert a gyanú szerint ellophatott egy értékes festményt, és azt a saját tuljadonaként mutatta be egy kiállításon.

Még decemberben vetítettek le az olasz RAI televízióban egy riportot, amelyben Vittorio Sgarbi államtitkár bemutatta a Rutilio Manetti 17. századi olasz festőművész Szent Péter elfogatása című, vászonra készült festményét.

Az ügy ott kezdett zavarossá válni, hogy valakinek feltűnt, hogy a riportban bemutatott műalkotás

csaknem teljesen megegyezik egy magánkastélyból 2013-ban ellopott másik festménnyel.

A kép tulajdonosa azt állítja, az ügyet akkor jelentette a rendőrségnek. Azt is mondta, hogy a festménye eltűnése előtt néhány héttel egy férfi jelentkezett nála, aki a képet meg akarta venni. Róla később kiderült, hogy Sgarbi egyik barátja.

Az ügyben nyomozás indult. A hatóság arra gyanakszik, hogy a festményen módosítottak is mielőtt kiállították, hogy kevésbé legyen szembetűnő a festmények közötti hasonlóság.

A 71 éves Sgarbi az államtitkári kinevezése előtt történészként és művészeti íróként ismertté vált. Tagadja, hogy ellopta volna a festményt. Azt állítja, az édesanyja által 2000-ben vásárolt villában találta, amely egykor egy nemesi család tulajdona volt.

Vittorio Sgarbi

Az olasz ellenzék az államtitkár lemondását követeli. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök még nem reagált az ügyre.

(Index.hu nyomán)

Valódi Hírek