Mi folyik itt? Reagált Orbán bizalmasa a kormány látványos hátraarcára

A hírek szerint Magyarország egy feltétellel rábólintana az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi támogatásra.

Ahogy a Politico kedden írta, Magyarország egy feltétellel bólint rá az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi támogatásra: az összeget évente kell folyósítani a szomszédos országnak rendszeres felülvizsgálatokkal.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy ez a forgatókönyv lehetőséget adna Orbán Viktornak az évenkénti vétóval való zsarolgatásra.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke így reagált a felvetésre a Mandinernek:

„Magyarország üdvözli, hogy az Európai Bizottság jól halad a B-terv kidolgozásával, amely szerint Ukrajna támogatását az európai uniós költségvetésen kívül kell megoldani.

Ami nekik a B terv, az Magyarországnak az A terv”.

Mint ismert, Orbán Viktor a decemberi uniós csúcstalálkozón megvétózta a szomszédos országnak szánt EU-s pénzügyi támogatást, ezzel pedig kivívta a közösség politikusainak ellenszenvét.

Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata EP-képviselő aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy az uniós kormányok visszavonják Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban.

Mint írtuk, Charles Michel jelölt lesz a közelgő EP-választásokon, így új elnököt kell találni az uniós intézmény élére. Amennyiben ez nem sikerül, a magyar kormányfőnek kell betöltenie a posztot, mert júliustól Magyarország veszi át az EU soros elnöki tisztségét. Ennek a forgatókönyvnek azonban a közösség politikusainak jelentős része nem örül, ugyanakkor nem is valószínű ennek megvalósulása.

Valódi Hírek