Micsoda? Orbán már felkészült a méretes fordulatra, egy feltétellel jöhet a hátraarc

Egy feltétellel hajlandó rábólintani az Ukrajnának szánt EU-s pénzügyi támogatásra.

Magyarország egy feltétellel bólint rá az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi támogatásra: az összeget évente kell folyósítani a szomszédos országnak rendszeres felülvizsgálatokkal – olvasható a Politico keddi hírlevelében.

A kompromisszumkészséget az értesülések szerint a kormány jelezte. Amennyiben a 50 milliárd eurót 4 évre elosztva, 12,5 milliárdonként utalnák Ukrajnának, úgy Orbán Viktornak

minden évben lehetősége lenne vétóval zsarolni a közösséget,

így pedig engedményeket érhet el az Európai Unióban – hívták fel rá a figyelmet, hozzátéve, hogy az uniós vezetők Orbánra gyakorolt nyomása a jelek szerint kezdi meghozni a gyümölcsét.

A felvetéssel összefüggésben több EU-s diplomata szkeptikus. Mint rámutattak, az évről évre történő utalás

nem biztosítana a kiszámíthatóságot Ukrajna számára.

Mint írtuk, a miniszterelnök december közepén megvétózta a Volodimir Zelenszkijéknek szánt EU-s támogatást, így a februári uniós csúcstalálkozón ez a téma lesz középpontban.

Orbán egyik kedvenc fegyvere a vétóval való fenyegetőzés, a szomszédos ország EU-s csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének is keresztbe akart tenni, ám végül ebben a kérdésben engedett. Emlékezetes lehet ugyanakkor az a pillanat Brüsszelből, amikor a kormányfőt kávézni küldték a döntéshozatal során.

A zsarolás sem áll távol a magyar kormánytól: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója korábban úgy fogalmazott, hogy a befagyasztott uniós forrásokért cserébe rábólintanak a szomszédos országnak szánt EU-s támogatásra.

Valódi Hírek