Rendkívüli: Orbán tényleg elfoglalhatja Brüsszelt

Nem vicc.

Egészen váratlan lépésre szánta el magát Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki jelölt lesz az európai parlamenti választásokon. A döntés értelmében pedig a tanácsnak hamarosan új elnököt kell találnia, amennyiben pedig ez sikerül, akkor

a magyar miniszterelnök töltheti be rövid ideig ez a pozíciót,

ugyanis Orbán Viktor nemcsak magyar kormányfő, hanem az Európai Tanács elnöke is lenne.

A fentiekre vonatkozó sajtóértesüléseket a politikus szóvivője is megerősítette a Politico-nak. Charles Michel megválasztása esetében már júliusban képviselő lehet, ez pedig azt jelentheti, hogy az EU-s döntéshozóknak villámgyorsan meg kell állapodniuk az Európai Tanács új elnökének személyéről. Ha ez nem sikerül, úgy magának Orbán Viktornak kell betölteni a tisztséget, mert

júliustól Magyarország veszi át a EU soros elnöki tisztségét.

A brüsszeli lap információi szerint azt a forgatókönyvet, amely lehetővé tenné, hogy Orbán vezesse az Európai Tanácsot a tagállamok vezetőinek többsége elutasítaná a magyar miniszterelnök és Brüsszel feszült kapcsolata miatt – a leginkább vitás ügyek a jogállamiság kérdése, valamint Ukrajna pénzügyi támogatása, amelyet a magyar kormányfő „sikeresen” meg is akadályozott.

Fontos megjegyezni, hogy

ilyesmire eddig még nem volt példa az EU történetében.

Ugyan Charles Michel lépése jogilag szabályos, az európai vezetőkre kemény nyomást gyakorol, hiszen ennél több idő alatt szokták eldönteni, hogy kit találjanak az Unió csúcsvezetői posztjára.

Charles Michel egyelőre nem árult el részleteket arra vonatkozóan, hogy a képviselő hely mellett más politikai ambíciói is lennének, ugyanakkor felmerült, hogy a liberális politikus az Európai Bizottság vezetői székére pályázna.

(politico.eu / index.hu nyomán)

Valódi Hírek