Érik a botrány: Durván kiakadt a polgármester, amiért leállították az osztályokat a Szent János kórházban

Nem érti, mi történik.

Miután Kunetz Zsombor orvos arról tájékoztatott, hogy a karácsonyi bejelentést követően most több osztály is leáll a II. kerületi Észak-budai Szent János Centrumkórházban, Őrsi Gergely kerületi polgármester Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést az üggyel kapcsolatban.

Mint megírtuk, a II. kerületben

  • nemcsak a kardiológiai, hanem
  • a gasztroenterológiai,
  • az endokrinológiai,
  • a neurológiai,
  • valamint stroke-ügyelet is leállt.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztálya által kiadott dokumentum szerint 2024. március 31-ig egészen biztosan nem fognak működni az említett osztályok, mivel a változások eddig érvényesek. Az érintett betegeket más intézményekben látják majd el – közölték.

Őrsi Gergely bejegyzését változtatások nélkül alább idézzük:

„Négy további osztály nem tudja fogadni a II. kerületi betegeket a Szent János kórházban – Tájékoztatást kérek az egészségügyi ágazat irányítóitól, és bízom benne, hogy találunk elfogadható megoldást annak érdekében, hogy minden ellátásra szoruló kerületi szomszédunk hozzáférhessen a szükséges kórházi kezeléshez a lehető legrövidebb időn belül.

Karácsonyra a kardiológiai ellátás vált elérhetetlenné a II. kerületiek számára az Észak-budai Szent János Centrumkórházban, újévi »meglepetésként« pedig kiderült, hogy a gasztroenterológia, az endokrinológia és anyagcsere osztály, valamint a neurológia sem fogad II. kerületből érkező betegeket, ezért tájékoztatást kérek az egészségügy vezetésétől arról,

mi történik a János kórházban, miért építik le a II. kerületiek ellátását,

illetve van e bármilyen tervük a helyzet megoldására.

Amikor megtudtuk, hogy a Szent János kórház nem fogadja a II. kerületi kardiológiai betegeket, még nem tudhattuk, hogy ez csak a kezdet. Most Dr. Kunetz Zsombor MBA bejegyzéséből kiderült, hogy ezenfelül a gasztroenterológia, az endokrinológia és anyagcsere osztály, valamint a neurológia sem fogad II. kerületből érkező betegeket (a neurológia még az I. kerületiek, az Endokrinológia a XII. és a XXII. kerületek számára sem lesz elérhető) március végéig.

Már kezdeményeztem egyeztetést a környékbeli egyházi kórházak vezetőivel,

az egészségügyi ágazat irányítóival annak érdekében, hogy elérhető legyen a kórházi kardiológiai ellátás a II. kerületiek számára otthonuk közelében, arra viszont nem számíthattunk, hogy ez kevés lesz, hiszen részben megoldatlanná válik otthonunk közelében a kórházi gasztroenterológia, az endokrinológia, valamint a neurológiai ellátás.

Megkeresem az egészségügy irányítóit,

mert fontosnak tartom, hogy tisztázódjon, hogyan látják el lakóhelyünkhöz közel a stroke-gyanúval vagy vérzéssel ellátásra szoruló szomszédainkat, biztosítottnak látják-e ezen betegek ellátását, ha jóval messzebbre kell őket szállítani azért, mert az Észak-budai Szent János Centrumkórház nem fogadja őket, és mi indokolja, hogy a II. kerületi betegek ellátását függesszék fel több osztályon egy a kerület határán lévő kórházban.

Egyelőre nem ismert számunkra, mi történik a Szent János kórházban,

miért csökken az ágyak száma,

és számoltak-e azzal, mindez hogyan érinti a betegellátást a II. és mostanra több másik kerületben.

Bízom benne, hogy találunk elfogadható megoldást, és minden ellátásra szoruló kerületi szomszédunk hozzáférhet a szükséges kórházi kezeléshez a lehető legrövidebb időn belül.”

(Őrsi Gergely/Facebook)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2024/01/06/horror-az-egeszsegugyben-osszeomlott-budapest-egyik-legnagyobb-korhaza-lealltak-az-osztalyok

Valódi Hírek