Nem csitul a vihar Orbánéknál: Lázár János kegyetlenül nekirontott Novák Katalinnak

Szerinte az államfő „félreértett” valamit.

Megírtuk, hogy Novák Katalin köztársasági elnök vétójogával élve az Alkotmánybírósághoz küldte a „kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről” szóló törvényt.

A jogszabály lehetővé tenné, hogy ingyenesen magánkézbe adják az állami tulajdonú kastélyokat

– az államfő ez ellen emelt kifogást, amikor normakontrollra visszaküldte a javaslatot.

A Sándor-palota közölte: a jogszabály ugyan „támogatható”, viszont jelezték, hogy a törvény rendelkezései anélkül teszik lehetővé a magántulajdonba adást, hogy „ehhez a törvényalkotó a nemzeti vagyon megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljeskörűen meghatározta volna”.

Lázár János építési és közlekedési miniszter Facebook-oldalán reagált az államfő döntésére. Lázár bejegyzésében gyávának és kommunistának titulálta Novák Katalinékat.

„Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést:

gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte.

Remélem, tévedek, és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét”

– írta furcsa bejegyzésében Lázár.

Mindezek után maga Orbán Viktor is megszólalt az ügyben. A miniszterelnök a kormányinfón azt mondta: a köztársasági elnök a nemzet egységét fejezi ki, ezért a kormány mindig megadja neki a tiszteletet.

„Összességében a kormány viselkedése az elnök asszony irányába tiszteletteljes és az is marad”

– tette hozzá Orbán.

Friss fejlemény az ügyben, hogy Lázár János közösségi oldalán ismét jelezte: nem fogja elengedni a kastélytörvényt.

„Ha lehetőséget kapok rá,

személyesen szeretném megvédeni a kastélytörvényt az Alkotmánybíróságon!”

– írta a miniszter Facebookon, aki hangsúlyozta: nemcsak a közösségi oldalán kelne a törvény védelmére, hanem levelet is írt az Alkotmánybíróságnak, amelyben kezdeményezi a személyes meghallgatást.

Lázár közölte: a kastélyok örökbefogadását lehetővé tevő törvény „megőrzi és kifényesíti a családi ezüstöt, nem pedig elkótyavetyéli”. Úgy véli, két oka lehetett Novák Katalinnak, hogy nem írta alá a törvényt: vagy „félreértette annak szövegét”, vagy „jó pontokat” akart szerezni azoknál, akik szintén ellenzik a jogszabályt.

„A mai napon hivatalosan is jeleztem az Alkotmánybíróságnak, hogy kezdeményezem a személyes meghallgatásomat. Meg kívánok jelenni a taláros testület teljes ülésén, hogy megvédjem a törvényt, amelynek a támogatását az Elnök asszony egyedül nem merte vállalni. Vagy azért, mert

félreértette annak szövegét, vagy azért, mert jó pontot akart szerezni azoknál, akik ellenzik a törvényt”

– írta Lázár.

(Lázár János/Facebook)

Kapcsolódó:

Kitört a balhé Orbánéknál: Lázár János kegyetlenül nekirontott Novák Katalinnak

https://nyugatifeny.hu/2023/12/21/sulyos-balhe-a-fideszben-orban-viktor-kemenyen-kiosztotta-lazar-janost-amiert-gyavanak-nevezte-az-allamfot

Valódi Hírek