Mi történt? Novák Katalin hirtelen megvétózta a Fidesz-kormány törvényét

Kulcsfontosságú ügyekben döntött.

Novák Katalin köztársasági elnök

elrendelte a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény kihirdetését,

vétójogával élve az Alkotmánybírósághoz küldte ugyanakkor az államfő a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényt – tájékoztatta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-t.

Az összegzés felidézi, hogy az Országgyűlés az elmúlt héten számos jelentős törvényt fogadott el: egyebek mellett

  • a CSOK Plusszal vásárolt ingatlanok illetékmentességéről,
  • a digitális államról,
  • a gyermekek után járó pótszabadságról
  • vagy a magyar építészetről.

A közlés szerint a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvénnyel kapcsolatban több megkeresés is érkezett a köztársasági elnökhöz, itthonról és külföldről egyaránt.

„A külföldről kapott üzenetek igazolják az Országgyűlés által kitűzött cél helyességét: szükség van a nemzeti önazonosságunk, szuverenitásunk védelmére”

– magyarázták, miért is indokolt a kommunista időket idéző törvény és a hozzá kapcsolódó Államvédelmi Hatóságra (ÁVH) hajazó Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZVH) felállítása.

Mint megírtuk, a kormány egy „szuverenitásvédelmi hatóságot” hoz létre, amellyel leginkább azokat a civil szervezeteket és kormánytól független intézményeket szeretnék vegzálni, amelyek Nyugatról bármilyen külföldi pénzt elfogadnak a működtetésükhöz. Erre leginkább azért van szükség, mert Magyarországon minden bevételi forrástól megfosztja őket az Orbán-kormány.

Orbánék új hivatalának elnöke a képviselőkkel, a bírókkal, az ügyészekkel, az államfővel, az Állami Számvevőszék elnökével, az alapvető jogok biztosával és annak helyettesével megegyező mentelmi jogot kap (!). A hivatal elnöke számára a jogszabály lehetővé teszi, hogy bárki – például civil szervezetek, pártok, önkormányzatok, cégek, egyházak, magánszemélyek – ellen vizsgálatot indíthasson, hozzáférve minden irathoz, minősített adatokhoz – vagyis akár titkosszolgálati úton szerzett információkat is kezelhet (!). A szakértők jelezték,

egy valódi alkotmánybírósági felülvizsgálat nem engedélyezné ezt a törvényt.

Orbánék ÁVH-t idéző SZVH-jára már az Európai Bizottság is felfigyelt. Erről >>ITT<< írtunk bővebben.

A közleményben megjegyezték: a törvény megfogalmazásait ugyanakkor sokan kritikával illették.

„Világossá kell tenni, a felállítandó hivatal vizsgálati hatókörét az Alaptörvénnyel összhangban kell értelmezni. A Szuverenitásvédelmi Hivatal akkor tölti be megfelelően az Alaptörvényben meghatározott küldetését, ha tevékenysége nem érinti a sajtószabadságot, illetve a véleménynyilvánítás szabadságát. A törvény kihirdetését a köztársasági elnök elrendelte”

– olvasható a közleményben a törvényről, amely még a kormányzati prominensek bevallása szerint is érinti a sajtószabadságot, Kocsis Máté korábban maga jelentette be, hogy mindezzel „borsot szeretnének törni” az ellenzék orra alá.

Novák Katalin vétójogával élve az Alkotmánybírósághoz küldte ugyanakkor

a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényt.

Noha az állami kastélyok „örökbefogadására” vonatkozó koncepció támogatható (?), a törvény rendelkezései anélkül teszik lehetővé a magántulajdonba adást, hogy ehhez a törvényalkotó a nemzeti vagyon megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljes körűen meghatározta volna – tartalmazza az összegzés.

Kapcsolódó:

Váratlan fordulat: Az EU máris kicsavarja a fegyvert Orbánék kezéből

Ebből baj lesz: Kiderült, mire készül Orbánék kommunista időket idéző új hivatala

Itt a bejelentés: Döntöttek Kocsisék, mától lehet rettegni az Orbán-kormány új törvényétől

https://nyugatifeny.hu/2023/11/14/kocsis-mateek-bejelentettek-retteghet-mindenki-bortonbe-fogjak-zarni-ezeket-az-embereket

Valódi Hírek