Kitört a balhé Orbánéknál: Lázár János kegyetlenül nekirontott Novák Katalinnak

Gyávának és kommunistának minősítette Novák Katalinékat.

Szerdán megírtuk, hogy Novák Katalin köztársasági elnök elrendelte a „nemzeti szuverenitás védelméről” szóló törvény kihirdetését, ugyanakkor az államfő vétójogával élve az Alkotmánybírósághoz küldte a „kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről” szóló törvényt. Utóbbi lehetővé tenné, hogy ingyenesen magánkézbe adják az állami tulajdonú kastélyokat – Novák Katalin ez ellen emelt kifogást, amikor normakontrollra visszaküldte a törvényt.

A Sándor-palota közlése szerint a jogszabály ugyan „támogatható”, viszont jelezték, hogy a törvény rendelkezései anélkül teszik lehetővé a magántulajdonba adást, hogy „ehhez a törvényalkotó a nemzeti vagyon megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljeskörűen meghatározta volna”.

Lázár János építési és közlekedési miniszter Facebook-oldalán reagált az államfő döntésére.

„Ha jóhiszeműen értelmezem a lépést, akkor sem értem a célját. A Sándor-palota jogászai azt mondják: úgy változtassunk, hogy ne változtassunk semmit. A törvény lényege pontosan az, hogy változtatni kell az eddigi gyakorlaton”

– írta közösségi oldalán Lázár, megjegyezve, véleménye szerint a magántőkét nem megdönteni kell, hanem bevonni az épített örökség „megóvásába”, a kastélyok felújításába és „fenntartható működtetésébe”.

„Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést:

gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte.

Remélem, tévedek, és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét”

– tette hozzá furcsa bejegyzésében Lázár, aki még ezt is tudta fokozni.

„Megtisztelő Elnök asszony kitüntető figyelme, hiszen az alkotmányos normakontroll intézményét szinte csak az ÉKM-es jogszabályoknak tartja fönn”

– jelentette ki.

A Telex beszámolójában emlékeztetett, Novák júliusban a szintén Lázárhoz köthető állami beruházásokról szóló törvényt sem írta alá elsőre, hanem továbbküldte az Alkotmánybíróságnak, amely meg is állapította, hogy a jogszabály Alaptörvény-ellenes. Végül az Országgyűlés októberben átütötte a beruházási törvény új, enyhén módosított verzióját, amelyet már Novák Katalin is aláírt.

Lázár azért is sértődhetett meg most azon, hogy Novák vétót emelt a kastélytörvény ügyében, mert a hétvégén már arról beszélt, hogy a kormány elé került az az előterjesztés, amely az új jogszabály értelmében elindítaná a kastély-örökbefogadási programot. Mint írták,

  • az épületegyüttesek egy részét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re bíznák, az állami vállalat feladata lenne a kastélyok későbbi hasznosítása.
  • Az épületek egy másik részét továbbra is az állam működtetné a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetésével.
  • A kastélyok egy részét pedig a kormány felajánlaná nagy magyar vállalatoknak, az OTP-nek, a Molnak, a Richternek és más, nemzetközi háttérrel is rendelkező vállalatoknak, hogy fogadják örökbe.

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium múlt héten megszavazott és most az Alkotmánybíróságnak továbbküldött törvényjavaslata szerint

bármely természetes vagy jogi személy kérhet magának egy kastélyt, kúriát,

lehet a tulajdonosa vagy a vagyonkezelője. Cserébe vállalnia kell a kastély vagy kúria fenntartását, és 99 évig nem adhatja el az épületet.

Kapcsolódó:

Mi történt? Novák Katalin hirtelen megvétózta a Fidesz-kormány törvényét

https://nyugatifeny.hu/2023/12/18/nincs-vege-az-oruletnek-megdobbento-dolgot-jelentettek-be-lazarek-felkeszulhet-magyarorszag

Valódi Hírek