Nincs vége: Szorul a hurok Trump körül, egy sor pert indítottak a kivágásáért

Sok szervezet nem szívesen látná a politikus nevét az elnöki székért indulók között.

Kizárta Donald Trumpot az elnökválasztási indulásból Maine állam közigazgatásának demokrata párti vezetője a helyi idő szerint csütörtök este megjelent döntésével.

Shenna Bellows hivatali hatáskörében eljárva döntött úgy, hogy eleget tesz a volt elnök indulásának megtiltására vonatkozó kérelemnek, amelyet többek között korábbi politikusok nyújtottak be.

A kizárást azzal indokolták, hogy

Trump részt vett a 2021-es januári washingtoni zavargásokban,

ez pedig kimeríti a „zendülés érintettje” fogalmat, amely az alkotmány 14. kiegészítése szerint akadályt gördít elé a hivatalviselésben. A döntés ellen a politikus fellebbezhet.

Ugyanerre hivatkozva a múlt héten a coloradói legfelsőbb bíróság is az exelnök kizárásáról döntött. Az intézkedés az állam március 5-i republikánus előválasztását érintette volna, de Trump jelezte, hogy fellebbeznek a döntés ellen, ez pedig a jelek szerint sikeres volt.

Csütörtökön Colorado állam demokrata közigazgatási vezetője azt közölte, hogy Donald Trump is szerepelni fog az állam republikánus előválasztási szavazólapján. Hozzátette, hogy bár hozzájárul a volt elnök nevének feltüntetéséhez,

szerinte a coloradói legfelsőbb bíróság jogos és igazolt döntést hozott,

így arra biztatja a szövetségi legfelsőbb bíróságot, hogy „gyorsan cselekedjen”.

Donald Trump választási indulásának megakadályozására több államban indítottak különböző szervezetek pereket, a többi között Texasban, Nevadában és Wisconsinban.

Szerdán Michigan állam legfelsőbb bírósága – Colorado állam legfőbb jogi testületével ellentétes módon – úgy határozott, hogy nem zárja ki a politikust az indulásból az elnökválasztáson.

Az Egyesült Államokban Iowában, január 15-én kezdődik az előválasztások folyamata, amelynek során minden államban voksolnak a republikánus szavazók elnökjelöltjükről.

Coloradóban március 5-én, az úgynevezett szuperkedden határoznak a jelölt személyéről, amikor további 14 államban is megtartják az előválasztást.

Michiganben február végén és március első napjaiban döntenek a republikánus választók, hogy kit szeretnének jelöltjükként látni a 2024. novemberi elnökválasztáson.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/12/20/szijjarto-nagyon-bepoccent-sebtiben-reagalt-donald-trump-kizarasara 

Valódi Hírek