Szijjártó nagyon bepöccent: Sebtiben reagált Donald Trump kizárására

A lényeget azonban elfelejtette közölni.

Mint írtuk, a coloradói legfelsőbb bíróság kizárta Donald Trumpot az állam márciusi republikánus előválasztásából.

Az USA egykori elnöke közölte, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordul kedvező ítéletért, ám szakértők szerint a döntés komoly befolyással lehet Trump státuszára a novemberi általános választásokon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán szerdán reagált a coloradói döntésre.

Mint írta, ha valami hasonló történne egy patrióta (hazafi –szerk.) kormány által vezetett közép-európai országban, akkor szerinte rögvest a „demokrácia halálát” kiáltaná ki az Európai Parlament, az USA külügyminisztériuma is elítélő közleménnyel reagálna, az Európai Bizottság pedig perceken belül befagyasztaná az uniós forrásokat.

Emellett úgy véli, egy ilyen döntés hatására a globális liberális médiahálózat minden felületén szerkesztőségi cikkekben hirdetnék a jogállamiság megsemmisülését. A tárcavezető megjegyezte, a jelenlegi helyzetben mégis csend van.

Szijjártó azonban a coloradói legfelsőbb bíróság döntésének okáról nem ejtett szót. A bírák ítélete mögött az áll, hogy Trump 2021 januárjában részt vett a washingtoni zavargásokban. Az állam legfelsőbb jogi fóruma az amerikai alkotmány 14. kiegészítésére hivatkozott, így távolították el Trumpot a republikánus előválasztás indulói közül.

Az USA egykori elnöke azonban tagadja, hogy bármilyen törvénytelenséget követett volna el a Washingtonban tartott tüntetések idején.

(Szijjártó Péter/Facebook/Nyugati Fény/MTI)

Valódi Hírek