Ebből vajon mi lesz? Befutottak az Orbán–Zelenszkij találkozó eddig eltitkolt részletei

Kijev már készül a tárgyalásokra.

Bár az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások ügyében nem vétózott, Orbán Viktor két kávé között nem adta áldását a szomszédos országnak szánt EU-s pénzügyi támogatásra. A miniszterelnök szerint ezt a közös költségvetésen kívül kell megoldani.

Pár hete a magyar kormányfő és Volodimir Zelenszkij Argentínában futott egymásba – utóbbi elmondása szerint őszinte beszélgetést folytattak, valamint egy találkozó megszervezése is felmerült.

Orbán rövidesen közölte, hogy elfogadta az ukrán elnök tárgyalási ajánlatát, sőt, a friss értesülések szerint a kijevi elnöki irodában már tervezik a találkozó részleteit.

Igor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője az Interfax-Ukrajnának pár napja úgy nyilatkozott, hogy a találkozón a kétoldalú kapcsolatok kerülhetnek a középpontba, de a nemzeti kisebbségek kérdése is terítéken lesz.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Ukrajna igyekszik teljesíteni a közösség feltételeit a csatlakozáshoz, ezzel összefüggésben pedig egy, a kisebbségek anyanyelvhasználatát érintő törvényt is elfogadtak Zelenszkijék.

Zsovkva szerint a gazdaság, valamint a szomszédos országok között tranzit is szóba kerülhet az egyeztetésen. Hangsúlyozta, hogy a diplomáciában a személyes találkozóknál semmi sem lehet jobb.

Valódi Hírek