Nyakunkon a járvány: Pocsék adatok futottak be az ünnepi hajrában

Megnőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Nőtt a influenzaszerű és az akut légúti fertőzéses tünetekkel orvoshoz fordulók száma az 50. heti adatok szerint – közölte Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezető főorvosa péntek délelőtt az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: az 50. héten az országban figyelőszolgálati jelentések alapján mintegy 40 200-an influenzaszerű tünetekkel, 295 600-an akut légúti fertőzés tüneteivel fordultak orvoshoz.

A tájékoztatása szerint az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában elvégzett virológiai vizsgálatok alapján, a sentinel (őrzö, őrszem – szerk.) orvosoktól

beérkezett minták mintegy 43 százaléka volt koronavírusra,

5,5 százaléka influenzára pozitív, emellett egyéb kórokozókat, légúti óriássejtes vírust (RSV-t) és úgynevezett humán metapneumovírust is kimutattak a mintákban.

Az osztályvezető megosztotta, hogy az 50. héten egy óvodai közösségi járványról is kapott jelzést az NNGYK, amelyben az influenza A vírusát állapították meg kórokozóként.

A súlyos akut légúti fertőzéssel felvett betegek száma is nőtt az elmúlt héten, a 339 felvett betegből 247 koronavírus miatt, 7 RSV-vírus miatt, 2 influenzavírus miatt került kórházba – tudatta.

A koronavírussal kórházba kerültek több mint 70 százaléka a 60 év feletti korosztályból került ki. Ezekből az adatokból jól látható, hogy légúti fertőzések mögött több korokozó is áll egyszerre, de

a legtöbb megbetegedést a koronavírus okozza

– fűzte hozzá a főorvos.

Az elmúlt héten mindössze 15 influenzavírusos esetet azonosítottak, abból 14 volt az influenza A variánsa és egy influenza az influenza B variánsa, így elmondható, hogy

Magyarországon jelenleg influenzajárványról nem beszélhetünk

– közölte.

Az európai országokban is hasonló a helyzet, a koronavírus cirkulációja mindenhol magasabb, mint a szezonális influenza és az RSV-vírus cirkulációja – mondta az osztályvezető.

Megjegyezte: az influenzás megbetegedések száma külföldön és hazánkban is nőtt, és az influenzaaktivitás fokozódni fog, de jelenleg még nem lehet megmondani, hogy e tekintetben milyen szezonunk lesz.

Közleménye szerint ezt nagyon sok tényező befolyásolja, elsősorban az, hogy az influenza B vírus illetve az influenza A vírus H1 vagy H3 altípusa lesz domináns.

Megemlítette, hogy a koronavírus tekintetében a szennyvízadatok stagnálást mutatnak.

A műsorban a főorvos kitért arra is, hogy a koronavírus elleni védőoltás javaslata megváltozott, átértékelődött az oltás Magyarországon. Nagyon sok ember rendelkezik oltásos immunitással, illetve úgynevezett hibrid immunitással.

Elsősorban az idős, krónikus betegséggel szenvedő személyek számára javallott a védőoltás, hiszen ők egy fertőzést követően súlyosan megbetegedhetnek, emellett a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozók is kérhetik a védőoltást – fűzte hozzá Molnár Zsuzsanna.

Az oltópontokon elérhető a Moderna legújabb Covid-19 elleni vakcinája és a háziorvosoknál az influenza elleni védőoltás – hangzott el a műsorban.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikk:

Mi történt? Váratlan betegség miatt lemondta az összes fellépését Oszvald Marika

 

Valódi Hírek