Dávid Ferenc: Erdoğan lova

Vélemény.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatóján ezt mondta a magyar miniszterelnök:

„Amikor a szakma elején voltam, azt gondoltam, ez csak játék a szavakkal. De aztán megtanultam, hogy ezeknek a szavaknak jelentősége van, mert ezek a kapcsolatok különböző minőségét írják le. Ma pedig egy kiemelt stratégiai együttműködést hoztunk létre. Nem tudom, van-e még följebb. Diplomáciai szinten ez a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki”.

A közeli múltban Orbán Viktor nyilvánosan ölelgette a bukott brazil elnököt, Jair Bolsonarot, majd ezt tette a frissen megválasztott – és meglehetősen zavaros nyilatkozatokat tevő – argentin vezetővel (Javier Milei) is.

A napokban Budapesten a török vezér vállát lapogatta. Mindhárom populista politikus társaságában önfeledten mosolygott, és biztosította őket barátságáról.

Orbán a török elnöknek még egy lovat is ajándékozott (neve: Főúr),

nemzetünk vezetője pedig az Erdoğantól kapott, új elektromos autóban (TOGG) pöffeszkedhetett.

A kocsi a Hősök terén került átadásra, a paci a Várban. A török elnök gyakran jár hozzánk, teljesen otthon érzi magát Magyarországon, ami nem véletlen. Hódító elődei szintén jól elvoltak Budán, másfél évszázados itt tartózkodásuk emlékei ma is fellelhetők a fővárosban. De vissza a jelenbe!

A nagy „egymásra találás” közepette az is átvillant az agyamon, hogy mindkét vezető fokozatosan elidegenedik Európától, illetve annak legjelentősebb szövetségétől. Erdoğan gyakorlatilag lemondott az Európai Unióba való belépésről, a magyar kormányfő – szellemi és politikai értelemben biztosan –

egyre távolodik az európai értékeket is szem előtt tartó nagy közösségtől.

Erdoğan nem kínlódik, mivel számos ütőkártya van a kezében, Orbán viszont szenved: viszolyog a demokratikus jogrendtől, a mindenki számára kötelező játékszabályoktól, ugyanakkor a közös kasszában heverő pénz nagyon izgatja.

Erdoğan nagyhatalmi státuszról álmodik, a magyar miniszterelnök viszont csak közönséges handlé módjára viselkedik:

ide a lóvét, és hagyjatok békén!

Abban is nagy az egyetértés Orbán és Erdoğan között, hogy Svédország NATO-tagságát együtt blokkolják. De, míg Törökország jövőbeli „igen” szavazatának kemény ára van/lesz (amerikai repülőgépek beszerzésének lehetősége), addig Magyarország, illetve Orbán – valós ellenérték nélkül – csak sértődötten zsörtölődhet.

Most érkezett a hír, hogy az EU tagországai 2024. február 1-én tartják újabb csúcsértekezletüket. Orbánnak brüsszeli viselkedése (költségvetési vétózása) miatt ki kell engesztelnie a megbántott 26-okat.

Erre vonatkozó javaslatom a következő: ha Erdoğan megkaphatta ajándékba Főurat (ló), akkor az EU-családtagoknak – az európai állam- és kormányfőknek – is dukál egy-egy nemes paripa.

Arra kell csak ügyelnie a magyar kormányfőnek, hogy a svédeknek és a finneknek ne lovat, hanem rénszarvast vigyen, ugyanis ezek az északi népek – tetszik, nem tetszik – még a Mikulást is rénszarvasok által húzott szánnal szállítják.

Erdoğan Főúr nevű négylábúja a mezőhegyesi Ménesbirtokról érkezett a fővárosunkba, onnan, ahol Lázár János a főnök. Így aztán nem lesz gond újabb és újabb paripák (csak nem egy ménesnyi) ingyenes biztosítása, kiszállítása.

Most majd megtudja az egész EU-kompánia, hogy igazi lovasnemzet vagyunk,

ráadásul miniszterelnökünk még a pénzt is szereti „meglovasítani”.

De, hogy a rénszarvasokat honnan szerzik be Lázárék, azt nem tudom!

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek